Onze lobby-onderwerpen

Pensioen, AOV en DBA

Kom naar onze activiteiten

Vergroot je kennis

Word vandaag nog lid

Ontvang de voordelen

Gebrek aan werk, geld en perspectief: zzp-organisaties zien de situatie van een groot deel van hun achterban nog niet verbeteren. Strengere eisen die worden gesteld aan de aanvraag van de Tijdelijke overbruggingsregeling voor zelfstandig ondernemers (Tozo 2) en andere subsidieregelingen, leiden tot frustratie.

'Onze helpdesk heeft het druk', zegt Maarten Post van ZZP Nederland. 'We krijgen veel telefoontjes van mensen uit bijvoorbeeld de evenementensector. Wanneer zal er voor hen weer werk zijn?' Ook over de invoer van de inkomensverklaring van de partner bij de aanvraag van Tozo, komen veel vragen. Zzp'ers met een partner die meer dan €1500 per maand verdient, hebben per juni geen recht meer op de regeling. Post: 'Vooral stellen waar beide partners zzp'er zijn, hebben het heel moeilijk. Wij hebben nu in Den Haag voorgesteld dat zzp-partners beiden individueel Tozo kunnen aanvragen.'

In een poll op Zzp'er durf te vragen, een Facebookgroep met 23 duizend leden, gaf 71% van de 500 respondenten aan nog niet naar alternatieve inkomsten te hoeven zoeken. Volgens zzp-expert Martijn Pennekamp, die de poll uitschreef, zal dat percentage echter snel dalen. Op de Tozo 2-regeling, die van juni tot oktober wordt uitgekeerd, hebben volgens hem honderdduizenden zzp'ers geen recht meer vanwege de partnertoets.

 

Minder aanvragen

Het ministerie van Sociale Zaken zette voor de eerste regeling nog €1,5 mrd apart, maar heeft dat bedrag voor de tweede regeling naar beneden bijgesteld en begroot op €700 mln voor drie maanden. Hoewel de ramingen niet een op een te vergelijken zijn, is duidelijk dat ook het ministerie rekening houdt met flink minder aanvragen voor Tozo 2. Niet alleen vanwege de partnerinkomenstoets: 'Bij deze raming is ook meegewogen dat sectoren weer opstarten vanwege de versoepeling van de lockdown', schrijft een woordvoerder.

 

Veerkrachtiger worden

Margreet Drijvers van het Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) ziet dat zzp'ers veel behoefte hebben aan contact. 'Iedereen wil weten hoe in deze nieuwe realiteit zijn of haar werk er uit gaat zien', zegt zij. PZO wil budgetten voor omscholing en bijscholing toegankelijker maken voor zzp'ers. Online bijeenkomsten moeten de kennis over scholingsmogelijkheden vergroten. Drijvers: 'Veel zzp'ers zijn creatief in het bedenken van nieuwe manieren om geld te verdienen en een deel moet bij de hand genomen worden om door te gaan. Dat is nodig, want ze kunnen niet eeuwig afhankelijk blijven van de steunpakketten. Straks wordt het winter en komt het virus misschien terug… wat dan? Het is belangrijk dat zzp'ers veerkrachtiger worden, zodat zij op die situatie kunnen inspelen. Wij willen daarbij helpen.'

 

Dit nieuwsbericht is geschreven door Elfanie toe Laer van het FD. Ze schrijft over werk, arbeidsmarkt en personal finance.

X