Onze lobby-onderwerpen

Pensioen, AOV en DBA

Kom naar onze activiteiten

Vergroot je kennis

Word vandaag nog lid

Ontvang de voordelen

Op Prinsjesdag maakte het kabinet bekend dat ze het lage btw-tarief willen verhogen van 6% naar 9% vanaf 1 januari 2019. De Tweede en Eerste Kamer moeten nog instemmen met dit plan. Het zou daarom zomaar kunnen dat de plannen niet doorgaan of dat ze later worden ingevoerd. Je kan je nu al voorbereiden op de aangekondigde verhoging van het lage btw-tarief.

Diensten die onder het lage btw-tarief vallen zijn bijvoorbeeld fietsenmakers, kappers en kleermakers. Voedingsmiddelen, boeken en medicijnen zijn producten die onder het lage btw-tarief vallen. Als je nu producten of diensten aanbiedt tegen het lage btw-tarief, dan moet je opletten. Bij de aangifte van het eerste kwartaal in 2019, draag je 9 procent btw af. Als je enkel producten en diensten aanbiedt tegen het hoge btw-tarief (21%), dan verandert er niets.

 

Wat moet je doen?
Verhoog de btw van 6% naar 9% op offertes en facturen voor 2019. Als de factuur in 2018 nog verstuurd wordt, dan kun je 6 procent aanhouden. Verstuur je de factuur in 2019, dan moet je 9 procent aanhouden. Het kan voorkomen dat een klant betaald in 2018, terwijl je de dienst of het product levert in 2019, ook dan houd je 6 procent aan. De Belastingdienst gaat namelijk niet naheffen op in 2018 betaalde prestaties die pas in 2019 gaan plaatsvinden.

Overal waar nu het lage btw-tarief van 6% staat, moet straks 9% staan. Bijvoorbeeld in je kassasysteem, je boekhoudprogramma of je btw-administratie. Check of je dit zelf kan aanpassen of dat je hulp nodig hebt.

X