Onze lobby-onderwerpen

Pensioen, AOV en DBA

Kom naar onze activiteiten

Vergroot je kennis

Word vandaag nog lid

Ontvang de voordelen

Het is inmiddels december en dat betekent dat het jaar 2019 in zicht is. Het nieuwe jaar brengt een aantal veranderingen met zich mee. Vanaf januari 2019 krijgen zelfstandigen een nieuw portaal voor de belastingaangifte. De manier waarop je als zelfstandige inlogt om omzetbelasting te doen, gaat op de schop. Daarnaast worden wetten en regels aangepast, de belangrijkste hebben we voor je op een rij gezet. Overleg met je adviseur wat deze veranderingen voor jou betekenen.

Inkomstenbelasting veranderd
Het kabinet gaat de inkomstenbelasting in box 1 (inkomsten uit werk en woning) veranderen. Het belastingstelstel kent nu 4 schijven en wordt vanaf 2019 afgetopt naar een tweeschijvenstelsel in 2021. Meer informatie

 

Verhoging lage btw-tarief
Vanaf 1 januari wordt het lage btw-tarief verhoogd van 6% naar 9%. Overal waar nu het lage btw-tarief van 6% staat, moet straks 9% staan. Bijvoorbeeld in je kassasysteem, je boekhoudprogramma of je btw-administratie. Check of je dit zelf kan aanpassen of dat je hulp nodig hebt. Meer informatie

 

Bijtelling elektrische auto’s veranderd
De bijtelling van een zakelijke elektrische auto, waar je ook privé gebruik van maakt, gaat veranderen. Voor auto’s met een catalogusprijs tot €50.000 geldt een bijtelling van 4%. Voor auto’s met een hogere cataloguswaarde geldt een bijtelling van 22%.

 

Naast de veranderingen in wet- en regelgeving, verwachten we dat het btw-nummer in 2019 gaat veranderen. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft de Belastingdienst tot 1 januari 2019 de tijd gegeven om het btw-nummer te veranderen omdat deze nu in strijd is met de AVG. De Belastingdienst heeft aangegeven dat ze die deadline niet gaan halen. Wanneer het wel gaat lukken, dat kunnen ze nog niet zeggen.

 

 

X