Eigen bedrijf starten vanuit de WW

Een eigen bedrijf starten

Het UWV biedt mensen die in de WW zitten de mogelijkheid aan om een bedrijf te starten met behoud van uitkering. Maar hoe werkt dat precies? En is ondernemen wel iets voor mij? In dit kennisartikel leggen we je uit hoe je kunt starten als zzp’er vanuit de WW.

Drie regelingen vanuit het UWV voor startende ondernemers

Het UWV heeft drie regelingen voor mensen die een bedrijf willen starten vanuit de WW. Op de website van het UWV kun je daar meer over lezen. 

Nieuwe renseigneringsverplichting raakt ook zelfstandigen

Regeling 1

Een bedrijf beginnen met startperiode

Als je direct een bedrijf wilt starten als je WW-uitkering ingaat, kun je in aanmerking komen voor een startersregeling.

Regeling 2

Eigen bedrijf starten met inkomensverrekening

Als je niet gebruikmaakt van de startperiode, berekent het UWV op basis van alle uren die je aan je bedrijf besteedt, betaald en onbetaald, een ‘fictief inkomen’ per maand. Dat is het dagloon dat je in loondienst verdiende, omgerekend naar een uurloon.

Regeling 3

Je werkte in het onderwijs of bij de overheid

Er zijn speciale regels voor mensen die een WW-uitkering krijgen en daarvoor bij de overheid of in het onderwijs werkten. Deze ex-werkgevers blijven verantwoordelijk voor de re-integratie en daarmee betrokken bij de start van je bedrijf.

Hoe start je een bedrijf?

Als je het aan zelfstandigen vraagt zullen de meeste zeggen: “het ondernemerschap is het beste wat mij is overkomen”. De vrijheid, de autonomie en een droom die uitkomt zijn vaak genoemde redenen om te starten als zzp’er. Wat de reden ook is, een goede voorbereiding is het halve werk. Wij helpen je graag op weg. 

Maak een plan

Het is goed om in een plan op te schrijven wat je eigenlijk van plan bent. Dit helpt je om structuur aan te brengen. 

Kies een rechtsvorm

Om je als ondernemer in de KvK in te kunnen schrijven moet je aangeven welke rechtsvorm je onderneming heeft.

Dek risico’s af

Als ondernemer komen er verschillende risico’s op je af, zoals aansprakelijkheid, arbeidsongeschiktheid, debiteuren, een tijdje zonder opdracht. 

Verplichtingen

Als ondernemer heb je een aantal verplichtingen richting bijvoorbeeld de Belastingdienst. Deze zijn in de wet vastgelegd. 

Houd je administratie bij

De meeste ondernemers zijn verplicht om een administratie bij te houden. Hierdoor kunnen er controles plaatsvinden, bijvoorbeeld door de Belastingdienst.

Houd je aan de AVG

Deze wet bepaalt dat bedrijven en organisaties zorgvuldig om moeten gaan met persoonsgegevens. 

StartHulpGids

StartHulpGids

Wil jij je eigen bedrijf starten?

Dan komt er waarschijnlijk veel op je af. Download daarom de StartHulpGids en krijg 40 pagina’s vol tips en tricks. Zo weet je wat er allemaal bij komt kijken en kun je zelfverzekerder voor jezelf beginnen. Alle onderwerpen komen aan bod, van ondernemingsplan tot eerste btw-aangifte.

Daarnaast hebben voor jou het Starterspakket ontwikkeld zodat je direct een vliegende start kunt maken. Hier zitten producten in die je gelijk kunt claimen, maar ook met flinke kortingen. Je maakt een investering dan €100,- ter waarde van €1250,-

X