Onze lobby-onderwerpen

Pensioen, AOV en DBA

Wij horen graag van jou

Waar loop jij tegenaan?

Voor onze leden

De voordelen van PZO

Arbeidsongeschiktheid

Als ondernemer en zzp’er loop je verschillende risico’s. Een daarvan is arbeidsongeschiktheid of ziek worden. Als ondernemer kun je bij ziekte of arbeidsongeschiktheid geen beroep doen op sociale verzekeringen. Een bijstandsuitkering ontvang je pas als je geen inkomen of vermogen meer hebt. Afhankelijk van de persoonlijke situatie is het verstandig deze risico’s af te dekken, om er voor te zorgen dat je in een noodzakelijke levensstandaard kunt voorzien. Er zijn verschillende manieren om inkomensvoorzieningen bij arbeidsongeschiktheid of ziekte te treffen.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

Een AOV, afgesloten bij een verzekeraar geeft je inkomenszekerheid. De hoogte van de premie van een arbeidsongeschiktheidsverzekering hangt af van verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld de gekozen risicotermijn. In deze handige infographic kun je bekijken welke factoren nog meer een rol spelen bij de hoogte van de premie. Een AOV hoeft namelijk niet duur te zijn, zo vertelt Nancy van Etten (lid van PZO) in een interview. De premie voor een AOV is fiscaal aftrekbaar.

Broodfonds

Het broodfonds in gestart in 2006. Een broodfonds bestaat uit minimaal 20 en maximaal 50 ondernemers die op basis van vertrouwen elkaar steunen bij ziekte. Elke maand zet je daarvoor een bedrag opzij. Het systeem is gebaseerd op schenkingen. Als je ziek wordt, krijg je van de andere deelnemers na de 1e maand van je ziekte schenkingen om rond te komen. Het broodfonds keert maximaal twee jaar uit, na deze twee jaar niet meer. De schenkingen zijn niet fiscaal aftrekbaar. Het broodfonds heeft inmiddels (eind 2018) 20.000 ondernemers die deelnemen. Bij het broodfonds kunnen ook starters en ondernemers van boven de 67 deelnemen.

SamSam kring

Leden van een SamSam kring (zzp’ers en ondernemers) sparen iedere maand een bedrag op een eigen bankrekening. Als één van de leden ziek wordt, schenken alle leden een klein bedrag. Opgeteld heb je zo toch een inkomen. Hoeveel je wilt ontvangen bij arbeidsongeschiktheid bepaal je zelf (tussen € 1.000 en € 5.000 netto). Je maandelijkse spaarbedrag bedraagt ongeveer 5% hiervan. Als je arbeidsongeschikt wordt, ontvang je, na een wachttijd, maximaal 24 maanden schenkingen. Het bedrag dat je maandelijks spaart is niet aftrekbaar. SamSam is er ook voor startende en senior ondernemers en je kunt je op ieder moment aansluiten.

SharePeople

SharePeople is een netwerk van zelfstandig ondernemers en zzp’ers die elkaar een inkomen garanderen bij ziekte of arbeidsongeschiktheid. Ook gebaseerd op schenkingen. Je ziek melden doe je bij een professionele en onafhankelijke partij die ook de begeleiding verzorgt. De wachttijd is twee maanden en maximaal twee jaar ontvang je een uitkering tussen €1.400 – € 2.000 wanneer er voldoende geld beschikbaar is. De schenkingen zijn niet fiscaal aftrekbaar.

Sparen

Een andere manier om het risico op arbeidsongeschiktheid en ziekte af te dekken is sparen. Je kunt elke maand geld opzij zetten voor het geval je ziek wordt of arbeidsongeschikt raakt. Je moet wel behoorlijk wat geld hebben gespaard om arbeidsongeschiktheid te ondervangen en dat kan leiden tot het betalen van belasting over dit vermogen.

Natuurlijk kun je bovengenoemde opties combineren. Wil je advies over het ondervangen van ziekte en arbeidsongeschiktheid? Doordat wij een samenwerking met verzekeringsadviseur Aon hebben, kun je contact opnemen met één van de adviseurs voor een advies. Voor meer informatie ga je naar hun website.

X