Juridische verplichtingen

Als ondernemer heb je een aantal verplichtingen richting bijvoorbeeld de Belastingdienst. Deze zijn in de wet vastgelegd. De volgende verplichtingen gelden:

Inschrijving Kamer van Koophandel

Elk bedrijf moet zijn ingeschreven in het Handelsregister van de KvK, zodat het register informatie kan verstrekken en de overheid inzicht heeft in het aantal actieve ondernemers. Ook is het handig om het register te gebruiken om te kunnen achterhalen met wie je zaken doet.

Als je een keuze hebt gemaakt voor de rechtsvorm en een naam voor je bedrijf hebt bedacht dan kun je jouw onderneming inschrijven bij de KvK.  Dit doe je door naar de website van de KvK te gaan en op inschrijven te klikken. Je vult het formulier in en gaat vervolgens persoonlijk naar een kantoor van de KvK om de inschrijving definitief te maken.

De kosten voor de inschrijving zijn €50

 

Btw-identificatienummer

Als ondernemer krijg je meestal te maken met omzetbelasting (btw). Deze belasting moet je over de gemaakte omzet berekenen en betalen aan de Belastingdienst. Je moet maandelijks, per kwartaal of per jaar btw-aangifte. Dit is afhankelijk van de omzet die je maakt.

Via de inschrijving van de KvK wordt een btw-identificatienummer aan je onderneming toegekend. Hier hoef je niks voor te doen. Dit btw-identificatienummer moet je vermelden op de offertes, facturen, de website en bij transacties binnen de EU.

Er zijn verschillende btw tarieven 0%, 9% en 21%. Op de website van de Belastingdienst kun je precies zien welk tarief voor jouw product en/of dienstverlening geldt.

Wanneer je minder dan €20.000 omzet per jaar maakt, kan het zijn dat je onder Kleine ondernemersregeling (KOR) valt. Dan krijg je vrijstelling voor het afdragen van btw, maar je mag ook geen btw aftrekken. Bepaal voor jezelf wat het meest voordelig voor jezelf is.

X