Welke rechtsvormen zijn er

RechtsvormenOm je als ondernemer in de KvK in te kunnen schrijven moet je aangeven welke rechtsvorm je onderneming heeft. Dit is de juridische vorm van je onderneming, zoals bijvoorbeeld een eenmanszaak, BV, vof. De rechtsvorm die je kiest moet passen bij je situatie. De keuze heeft namelijk gevolgen voor je (privé) aansprakelijkheid bij schulden aan leveranciers of de belastingdienst. De rechtsvorm eenmanszaak maakt je privé aansprakelijk voor alle schulden uit je onderneming en dit geldt ook voor je partner, tenzij je daar iets voor hebt geregeld. In een BV ben je alleen in uitzonderlijke gevallen privé aansprakelijk voor de schulden van je onderneming.

Voor een eenmanszaak gelden geen oprichtingseisen, met andere woorden daar hoef je niets voor te doen. Voor de oprichting van een BV moet je naar de notaris en heb je ook de verplichting om elk jaar een jaarrekening te deponeren bij de KvK.

Ook fiscaal zijn er verschillen. Als eigenaar van een eenmanszaak betaal je inkomstenbelasting over de winst uit onderneming. Een BV betaalt vennootschapsbelasting en mogelijk dividendbelasting. De directeur groot aandeelhouder (DGA) betaalt over zijn loon inkomstenbelasting.

Door de jaarrekening verplichting en de accountant zijn de kosten van een BV in het algemeen hoger dan van een eenmanszaak.

X