STAP-budget

Let op: de STAP-subsidie stopt per 2024. Dit heeft mogelijk gevolgen heeft voor de geplande aanvraagperiodes van 2023!

Met het STAP-budget wil de overheid mensen de mogelijkheid bieden om meer eigen regie te nemen bij het ontwikkelen tijdens hun loopbaan. Werkenden en werkzoekenden hebben zo meer kansen om hun baan te houden of om een nieuwe baan te vinden. Om je hierbij te helpen, is er voor werkenden en werkzoekenden per 1 maart 2022 elk jaar een subsidie tot €1.000 beschikbaar voor het volgen van een training, cursus of opleiding. Dit is het STAP-budget. Zo kun je werken aan je ontwikkeling, voor meer kansen, salaris, plezier of een nieuwe stap in het werk. Het STAP-budget is ook beschikbaar voor zzp’ers.

Het STAP-budget komt beschikbaar in plaats van de fiscale aftrek, die per 1 januari 2022 is afgeschaft.

STAP-budget
 
Voorwaarden

Als je aan onderstaande voorwaarden voldoet kun je gebruik maken van het STAP-budget.

  • Je bent 18 jaar of ouder en hebt de AOW-gerechtigde leeftijd nog niet bereikt (in 2022: 66 jaar en 7 maanden).
  • Je bent EU-burger of bent partner van een EU-burger.
  • Je bent in de periode van 27 maanden tot 3 maanden voorafgaand aan de subsidieaanvraag voor ten minste 6 maanden in Nederland verzekerd voor de volksverzekeringen.

 

Opleidingen

Niet alle opleidingen komen in aanmerking voor deze subsidie. Het is belangrijk dat voldaan wordt aan de vereiste certificering of keurmerk. Daarom is er een handig overzicht gemaakt waar je kunt zien welke scholing voldoen aan de voorwaarden.
In de PZO Academy zijn nieuwe opleidingen toegevoegd die we in samenwerking met IMK Opleidingen voor jou als ondernemer hebben geselecteerd. Bovendien kun je met deze opleidingen gebruik maken van het STAP-budget.

 

Stappenplan aanvragen subsidie

Heb je een opleiding gevonden? Doorloop dan onderstaand stappenplan om je in te schrijven en de subsidie aan te vragen.

  • Meld je aan voor een opleiding, cursus of training die vermeld staat in het scholingsregister.
  • Je ontvangt na aanmelding automatisch een digitaal STAP-aanmeldingsbewijs van de opleider.
  • Ga nu naar het STAP-portaalvraag een STAP-budget aan en upload het aanmeldingsbewijs.
  • Na goedkeuring van het UVW wordt het STAP-budget als voorschot uitbetaald aan de opleider en kun je je ontwikkelen in je werk.
  • Binnen drie maanden na afloop van de opleiding, cursus of training controleert UWV of de scholing is afgerond en of aan alle verplichtingen voor de subsidieregeling is voldaan.

 

 

Tijdvakken aanvragen subsidie

Het beschikbare budget wordt in 2022 verdeeld over vijf tijdvakken van twee maanden. Het eerste tijdvak waarbinnen STAP-budget kan worden aangevraagd, is maart-april. Blijkt bij de aanvraag van het STAP-budget dat er in dat tijdvak geen budget beschikbaar meer is, dan kun je in het volgende aanvraagtijdvak opnieuw het STAP-budget aanvragen.

 

MaandenTijdvak
maart – aprilEerste tijdvak
mei – juniTweede tijdvak
juli – augustusDerde tijdvak
september – oktoberVierde tijdvak
november – decemberVijfde tijdvak

 

Verwerken in je administratie

In je administratie voer je zowel de subsidie als de kosten van de opleiding op. Als je minder subsidie ontvangt dan de kosten van de opleiding (omdat de opleiding duurder is dan €1.000), wordt het verschil als bedrijfskosten aangemerkt. Zo verlaag je de winst.

X