Onze lobby-onderwerpen

Pensioen, AOV en DBA

Wij horen graag van jou

Waar loop jij tegenaan?

Voor onze leden

De voordelen van PZO

Pensioen

Wat heb je nodig voor later is een lastige vraag om te beantwoorden. Ook is later vaak nog ver van ons bed. Om later financieel leuker te maken is het belangrijk om nu al bezig te zijn met later. In dit dossier geven we wat meer informatie over ons pensioenstelsel en welke manieren er zijn om een potje op te bouwen.

In Nederland bestaat ons pensioenstelsel uit verschillende pijlers:

1e pijler – AOW
De AOW is het basispensioen vanuit de overheid. Iedereen die in Nederland woont of werkt kan daar aanspraak op maken. Hoe hoog dit pensioen is en veel andere informatie kun je  vinden op de website van Rijksoverheid.
2e pijler – pensioenfondsen
In de 2e pijler wordt via de werkgever aanvullend pensioen opgebouwd bij pensioenfondsen, zoals het ABP en PFZW. Deze opbouw wordt dus alleen voor werknemers geregeld en geldt bovenop de AOW.
3e pijler – individuele opbouw
Iedereen kan via bijvoorbeeld verzekeringen, banksparen, lijfrentes fiscaal aantrekkelijk pensioen opbouwen. De fiscale jaarruimte kan in de pensioenvoorziening worden ingelegd.

 

ZZP Pensioen 

PZO heeft samen met andere zzp organisaties en APG/Loyalis het ZZP Pensioen ontwikkeld. Dit is een 3e pijler pensioen dat speciaal geschikt is voor zelfstandigen. Je bepaalt zelf wat je inlegt en het geld blijft van jou. Daarnaast kan bij arbeidsongeschiktheid dit gespaarde geld worden ingezet om deze periode te overbruggen. PZO heeft zich er voor in gezet om de kosten voor dit pensioen erg laag te houden. In deze brochure kun je nog veel meer lezen.

Uiteraard bestaan er nog veel meer manieren om een oudedagsvoorziening op te bouwen. Dit bestaat dan vaak uit vermogen zoals bijvoorbeeld uit een afgelost huis, een kunstcollectie, spaargeld of onroerend goed.

 

X