Veelvuldig gebeld worden met allerlei aanbiedingen voor een energiecontract: het is een ergernis van veel kleine ondernemers. Afgelopen maandag was in het tv-programma Radar te zien hoe agressieve verkopers probeerden energiecontracten te verkopen aan kleine ondernemers.

Als kleine ondernemer is het niet te voorkomen dat je gebeld wordt door telefonische verkopers. Je contactgegevens kunnen door iedereen opgevraagd worden in het openbare handelsregister. Daarnaast ben je als ondernemer minder goed beschermd dan de consument. Als je eenmaal een contract bent aangegaan, is het lastig om deze te ontbinden.

Toch zijn er situaties waarin een kleine ondernemer dezelfde bescherming als een consument kan krijgen. Bijvoorbeeld als er sprake is van acquisitiefraude. De verkoper mag geen informatie achterhouden waardoor je een andere keuze had kunnen maken. Denk hierbij aan de totaalprijs, een hoge overstapboete of de looptijd van een zakelijke overeenkomst. Of je als ondernemer aanspraak kan maken op diezelfde bescherming als een consument is verschillend per geval. Hierbij wordt bijvoorbeeld gekeken of de overeenkomst betrekking heeft op jouw kerntaak als ondernemer. Een bakker die een website laat bouwen en waar onenigheid over de overeenkomst ontstaat heeft meer kans om die bescherming te genieten dan iemand die in diezelfde branche werkzaam is.

Een verkoper mag een product aanprijzen, maar mag niet zeggen dat je 20 euro goedkoper uit bent, wanneer dit niet het geval is. Als de verkoper een interessant aanbod doet, is het verstandig om eerst een schriftelijke bevestiging te vragen waaruit blijkt dat je daadwerkelijk goedkoper uit bent, voordat je akkoord gaat. Je kunt natuurlijk ook altijd duidelijk ‘nee’ zeggen tegen de verkoper.

Maatregelen Kamer van Koophandel
De Kamer van Koophandel heeft aangekondigd maatregelen te nemen om overlast van telefonische verkoop terug te dringen. Van ingeschrevenen in het handelsregister, die op dit moment een NMI (Non-Mailing Indicator) hebben geactiveerd, worden de adressen al niet geleverd voor in de online adressenbestanden die veelal gebruikt worden voor marketing doeleinden. De Kamer van Koophandel onderzoekt momenteel of dit kan worden uitgebreid naar telefoonnummers. Voel jij je ook verkeerd voorgelicht over een zakelijke overeenkomst en wil je de overeenkomst ontbinden? Gebruik dan de voorbeeldbrief 'Overeenkomst vernietigen' van Radar.

Wat vindt PZO?
PZO is van mening dat de privacy van ondernemers beter beschermd moet worden. Met de komst van de AVG moeten ondernemers op een juiste wijze omgaan met de persoonsgegevens van hun relaties, terwijl de gegevens van de ondernemers op straat liggen. Wij hopen dat de aangekondigde maatregelen van de Kamer van Koophandel effect hebben. Het is zeer storend om tijdens het werk gebeld te worden door agressieve verkopers.

X