Maak je doorgaans gebruik van je DigiD gebruikersnaam + wachtwoord om in te loggen bij Mijn Belastingdienst? Dan is het goed om te weten dat de Belastingdienst deze methode van inloggen vanaf 1 oktober 2022 heeft gedeactiveerd. Vanaf zaterdag 1 oktober 2022 kun je met je DigiD alleen nog inloggen via een sms-controle of de DigiD app.

Deze opties bestonden natuurlijk al, het is alleen de DigiD Basis (DigiD gebruikersnaam en wachtwoord) waar de Belastingdienst mee is gestopt. Voor Toeslagen geldt vanaf 1 januari 2023 dezelfde regeling.

Het doel van de wijziging is het beter beschermen van persoonlijke gegevens van burgers.

En nu?

Wie gebruik maakt van DigiD basis (gebruikersnaam en wachtwoord) wordt aangezet tot gebruik van de DigiD app of het instellen van een sms-controle. Je hoeft niks te doen als je al inlogt via de DigiD app of een sms-controle. Het is nog steeds mogelijk om belastingdienstzaken op papier te regelen. Bovendien is het via DigiD Machtigen mogelijk om een helper te machtigen voor het afhandelen van belastingzaken.

Hoe je de sms-controle instelt wordt eenvoudig weergeven in deze instructievideo. Bovendien is er ook een brochure waar stapsgewijs de overstap voor beter begrip wordt toegelicht. Voor meer informatie kun je bij de BelastingTelefoon en de website van DigiD (DigiD.nl/hulp) terecht. Voor persoonlijke ondersteuning kun je ook terecht bij de Informatiepunten Digitale Overheid.

 

Het officiële bericht is te vinden op de website van de Belastingdienst.

X