Grote platforms als Uber, Deliveroo en Facebook ontwrichten de huidige arbeidsmarkt, omdat ze op een geheel eigen wijze omgaan met werk. En daar is - en dat begrijp ik maar al te goed - een flinke weerstand tegen. Maar de duizenden ZZP’ers die zijn gestart met als doel deze platforms te dienen, daar herken jij jezelf als hardwerkende zelfstandige toch niet tussen? Jij hebt je ingeschreven bij de KvK omdat je je eigen pad wilde gaan volgen en trots bent op je zelfstandig ondernemerschap.

Het aantal échte zelfstandigen is namelijk ook enorm aan het groeien, en daarmee ontvouwt zich de zogeheten ‘gig-economy’ waar het tijdelijk inhuren van freelancers de nieuwe norm lijkt te gaan worden. En dat heeft maar bar weinig maken met de ‘klik- en kluseconomie’ waarbij deze ‘ZZP’ers’ voor een grijpstuiver foto’s controleren voor Facebook of een hamburger aan je deur komen brengen.

Nee, in de ‘gig-economy’ gaat het niet om banen maar om projecten - leuke projecten - waar de wereld een beetje beter van wordt. Op wat voor manier dan ook. Maar wat al “die good and bad guys” in deze platformeconomie gemeen hebben is dat ze digitaal opereren. Het internet als faciliterend middel om vraag en aanbod aan elkaar te verbinden met een platform als achterliggende drijfkracht. Platforms als Fiverr, Freelancer.nl en Upwork zijn met een grote opmars bezig. Ik geloof echter dat kwaliteit en persoonlijk contact in deze tijd zoveel belangrijker zijn dan snel en goedkoop. Via Fiverr een logo kopen van een designer voor €5, dat kan toch niet goed zijn?

Platformeconomie
Maar die platforms zijn er niet voor niets. En het is best lastig om aan nieuwe kanalen te komen in deze ‘gig-economy’. Daarom is er niets mis met het gebruik van - de goede - platforms om aan extra klanten te komen als freelancer. En ik wil met de Ondernemersbende zo’n goed platform zijn. Wij zijn er voor ondernemers die op zoek zijn naar kwaliteit. Echte mensen, die betrouwbaar zijn en waarmee je een fijne samenwerking aan kan gaan. Als je op zoek bent naar iemand die jouw logo gaat maken, of boekhouding op orde gaat brengen, dan wil je niet 16 offertes ontvangen van mensen die zeggen dat ze de beste keus voor je zijn. Anders Googlede je wel ‘logo Amsterdam’.

“De Ondernemersbende verbindt ondernemende mensen die samen willen werken aan verbetering”
In de markt zie ik een toenemende vraag naar kwalitatief goede freelancers waarop je kan bouwen en die kwaliteit leveren zoals afgesproken. En daar mag best voor betaald worden, want ook hier geldt ‘goedkoop is duurkoop’. Ik koppel via de Ondernemersbende de juiste zelfstandige aan een opdrachtgever. De pool van toffe ondernemers - iets meer dan 100 die we allemaal kennen en persoonlijk hebben gecheckt op kwaliteit - koppelen wij aan mensen die op zoek zijn naar een goede freelancer voor een uit te besteden klus. Al onze experts bieden diensten aan die iets te maken hebben met communicatie. Denk aan design, tekst & content, ICT, juridische zaken, social media & marketing en foto & video.

Maar wat maakt de Ondernemersbende dan zo anders?
We zijn immers onderdeel van de platformeconomie, want ook wij zijn een online platform. Maar omdat wij al onze experts echt kennen kunnen wij de klik met een opdrachtgever stiekem een beetje voorspellen. Die 'klik' heeft - wat mij betreft - niets te maken met de muis van je computer.

"Voor mij heeft de ‘klik- en klus economie’ dus een heel andere betekenis."
Ondernemende mensen kunnen ten goede de wereld veranderen, maar niet alleen. Ze doen dat samen, het liefst met de meest bekwame professionals. Ik geloof dat samenwerkingen alleen ‘werken’ als beide partijen op een respectvolle en open manier samenkomen. Alleen hierdoor kunnen mensen elkaar echt begrijpen en vooruitgang creëren, in de meest brede zin van het woord.

Laura Linschoten
Founder Ondernemersbende

Deze blog is geschreven door de Ondernemersbende. Via de Ondernemersbende vinden ondernemers de juiste freelancers voor hun project tegen een eerlijke prijs. De Ondernemersbende zorgt voor een persoonlijke en juiste koppeling, waarbij gezocht wordt naar "de klik" tussen freelancer en opdrachtgever. De beste en leukste experts en professionals zijn aangesloten bij dit platform met verschillende kennisgebieden en de vaardigheden die nodig zijn om een project tot een succes te maken.

 

 

 

 

X