Vanaf 1 maart 2021 kun je weer aangifte doen van de inkomstenbelasting over 2020. Vanwege de coronacrisis kan 2020 een jaar zijn geweest met veel veranderingen. Daarom is het verstandig om je vooraf ingevulde belastingaangifte zorgvuldig te controleren. Voor ondernemers wordt er ook rekening gehouden met de ontvangen steunmaatregelen.

TOFA en TOZO

Steeds meer gegevens zijn vooraf ingevuld door de Belastingdienst, daarom wordt het ook belangrijker om deze goed te controleren. Zo zijn bijvoorbeeld dit jaar de steunmaatregelen TOZO en TOFA vooraf ingevuld. Als je gebruik hebt gemaakt van deze steunmaatregelen is het verstandig om de vooraf ingevulde gegevens goed te controleren en indien nodig aan te passen. Deze uitkeringen tellen mee voor uw inkomen en daarover moet belasting worden betaald.

 

TOGS en TVL

Mocht je in 2020 de tegemoetkomingen TOGS en TVL hebben ontvangen, zorg er dan voor dat deze worden aangegeven bij de rubrieken “vrijgestelde winstbestandsdelen” en “buitengewone baten en lasten”. Dat zorgt er voor dat je er geen belasting over hoeft te betalen.

 

Urencriterium

Vanwege de coronacrisis is het urencriterium van 1 maart tot en met 30 september versoepeld. Je mag er van uitgaan dat je over deze periode 24 uur per week aan je onderneming hebt besteed. Bij arbeidsongeschiktheid mag je er van uitgaan dat je over deze periode 16 uur per week aan je onderneming hebt besteed.

 

Hypotheek

Wanneer je in 2020 een betaalpauze had van je hypotheek, dan mag je de hypotheekrente die je wegens de pauze niet hebt betaald, meestal ook niet aftrekken. Soms mag dat echter wel. De hypotheekverstrekker kan je precies vertellen wat hier mogelijk is.

 

Tijdlijn

Als je voor 1 april 2021 aangifte doet, ontvang je voor 1 juli 2021 bericht. Maar let op, het is druk op de website van de Belastingdienst. Op 1 maart had de Belastingdienst nog last van een storing en inmiddels kan het zijn dat je het op een later moment moet proberen. De Belastingdienst geeft aan dat het overdag, na 22.00 uur en in het weekend rustiger is.

De aangifte moet in ieder geval vóór 1 mei bij de Belastingdienst binnen zijn. Je kunt natuurlijk uitstel tot 1 september vragen. Doe dit wel ook voor 1 mei. Door de problemen in de eerste week van maart loopt de inlevertermijn nu tot 8 mei, in plaats van tot 1 mei.

X