Verplichte AOV voor zelfstandigen doet de gemoederen oplaaien!

De verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zelfstandigen is bijna dagelijks in het nieuws en doet de gemoederen steeds hoger oplaaien. De achterbanraadpleging van VZN laat zien dat de opt-out erg belangrijk is voor de zelfstandigen. De minister van SZW onderzoekt deze optie nog. 

PZO heeft steeds ingezet op keuzemogelijkheden van de zelfstandigen binnen de verplichting van de aov. Het doet recht aan de diversiteit van de groep om keuzemogelijkheden te bieden en nu zien we bevestigd dat dus inderdaad erg belangrijk is voor zelfstandigen. 

Het is dan ook erg jammer dat de keuzemogelijkheid van de wachttijd verloren is gegaan om uitvoeringstechnische redenen. Omdat er voor de eerste twee jaar veel alternatieven in de markt zijn, een wachttijd van twee jaar de premie betaalbaar houdt en de regeling uitvoerbaar, is PZO voor een wachttijd van twee jaar.  

De opt-out regeling moet er wat PZO betreft wel komen. Dit geeft een deel van de zelfstandigen de vrijheid om zelf een andere vergelijkbare verzekering af te sluiten die beter bij ze past. De verzekering zoals die er nu ligt heeft een acceptatieplicht en biedt dus voor de zelfstandigen die geen verzekering kunnen sluiten wegens medische uitsluitingen, een belangrijk vangnet.  

Echter is met onze huidige arbeidsmarkt een basisvoorziening voor alle werkenden een veel beter alternatief. De commissie OCTAS buigt zich over de toekomst van ons arbeidsongeschiktheidsstelsel en PZO zal aan deze commissie inhoudelijke input leveren. 

Lees hier veel meer over de verplichte aov voor zelfstandig

 

X