Volgens het onderzoek van de Tweede Kamer, waarin de belemmeringen van Leven Lang Leren zijn onderzocht, zijn er grote verschillen tussen mensen met een vast dienstverband en zzp’ers. Zelfstandigen nemen aanzienlijk minder deel aan een Leven Lang Ontwikkelen. Dat is opvallend, want deze groep blijkt het meeste baat te hebben bij persoonlijke groei en ontwikkeling.

Om die reden hebben we voor jullie de verschillende leerbehoeften en mogelijkheden van opleidingen op een rij gezet. Welke leerbehoefte heb je en welke vorm van scholing past daar het beste bij?

 

 

Omscholing

De beste manier om je omscholingsvraag te bekijken kan vanuit twee oogpunten. Wil je de huidige kennis en vaardigheden in een nieuw beroep gebruiken? Of wil je helemaal opnieuw beginnen en vooral kijken naar wat je leuk vind en wat bij jouw persoonlijkheid en interesses past? Dit is belangrijk voor de opleidingskeuze, maar ook om uiteindelijk te slagen.

 

Advies

Wanneer je een ander vak wilt leren kom je al snel uit bij het volgen van een studie, maar daar heeft niet iedereen de tijd voor. Je kunt daarom het beste kijken naar deeltijdstudies. Bij deeltijdstudies volg je één, twee of drie dagdelen per week colleges. Het grote voordeel van deeltijdstudies is dat je deze studies in de avonduren kunt volgen, waardoor je naast het werken toch kunt gaan leren. De inhoud en examens van deze onderwijsprogramma’s zijn gelijk aan voltijdse studies. Daarom ben je bij succesvolle afronding van de studie ook verzekerd van een diploma.

 

Employability

Als zelfstandige moet je er zelf voor zorgen dat je vaardigheden in lijn blijven met wat er op de markt geëist wordt. Oftewel: optimale inzetbaarheid. Zorg er daarom voor dat je breder inzetbaar bent en geen nieuwe ontwikkelingen mist in jouw vakgebied. Dat kan alleen als je blijft investeren in nieuwe vakkennis en vaardigheden.

 

Advies

Als je kennis wil bijspijkeren binnen een heel specifiek vakgebied, dan is MBO/Post-HBO scholing iets voor jou. De lesstoffilosofie is: wat ik vandaag leer, pas ik morgen toe. Dit is vaak terug te vinden in trainingen, modules en cursussen, waarmee je in korte tijd je kennis verrijkt en verbreedt. Het volgen van deze scholing varieert van een aantal dagdelen tot een jaar. Leren en kenniscreatie gaan daarmee goed samen. Ook vind je een goede balans tussen coöperatief leren met andere deelnemers en het leren van experts.

 

Iedereen leert anders en daardoor zijn de mogelijkheden van leren ook zeer uitgebreid.

 

  • Als je het prettig vindt om thuis te leren, dan zijn online- en thuisstudies een uitkomst. Hiermee kun je vooral op eigen tempo bepalen hoe en waar jij leert. Zo leer je vaak uit readers en maak je opdrachten in een online leeromgeving. Een docent kijkt de gemaakte opdrachten na. Het voordeel van deze studies is dat ze vaak goedkoper zijn dan klassikale cursussen, omdat ze minder leerkrachten en lesstof nodig hebben om je te laten leren.
  • Naast online- en klassikaal onderwijs is er ook Blended learning. Blended learning bestaat uit een combinatie van klassikale introductielessen, online thuisstudies, e-learning, quizzen, video’s en illustraties. Door verschillende vormen van les geven is het eenvoudiger om je interesse en focus vast te houden, waardoor je de leerstof beter opneemt.
  • Veel zelfstandigen hebben aangegeven er niets voor te voelen om klassikaal les te krijgen. De stof is langdradig en ze hebben de tijd niet om op en neer te reizen. Maar dat hoeft ook niet. Met webinars heb je een goede oplossing in handen. Zo krijgen deelnemers online, vanachter hun eigen PC, Mac, tablet of smartphone, een spreker te zien of te horen. Dit kan variëren van een interactieve presentatie waarin je als deelnemer vragen kunt stellen tot het volgen van volledige lessen waarin je met volledige begeleiding ondersteund wordt. Vaak zijn de lessen voorzien van desktop sharing of een slidedeck voor optimale presentatie van de lesstof.
  • Dan zijn er ook nog Mircolearnings. Dit zijn korte trainings- of instructievideo’s die voorzien zijn van informatie, uitleg en herhaling. Deze video’s bieden ondersteuning van de kennis op het moment dat het direct nodig is om het werk goed uit te kunnen voeren. Microlearnings bevatten veel lesstoffen rondom één onderwerp, die in een enkele video behandeld worden. Alle video’s bij elkaar vormen een volwaardige training.

 

 

Deze blog is geschreven door Edubookers, een onafhankelijke vergelijksite van cursus en opleidingen. Zij helpen zelfstandige ook met advies over het vervolg van je huidige loopbaan. Dat doen zij kosteloos en vrijblijvend. De onafhankelijke opleidingsadviseurs kennen namelijk het complete opleidingsaanbod en helpen je bij het maken van de juiste opleidingskeuze. Een leerbegin is zo gemaakt, je moet het alleen zelf willen!

X