Op de valreep van het nieuwe jaar geeft staatssecretaris Snel meer duidelijkheid over de vervanging van het btw-nummer voor zelfstandige ondernemers. Voor 1 januari 2020 krijgen zzp’ers een nieuw btw-nummer, dat maakte de staatssecretaris vandaag bekend in een brief aan de Tweede Kamer. Hiermee komt de Belastingdienst tegemoet aan de eis van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) om het BSN-nummer uit het btw-nummer te halen.

Afgelopen jaar heeft de AP het beleid van de Belastingdienst getoetst aan de AVG en geconcludeerd dat de Belastingdienst de wet overtreedt. De Belastingdienst verwerkt het burgerservicenummer (BSN) in het btw-nummer van zelfstandig ondernemers en dat is in strijd met de AVG. Het btw-nummer, dat voor een groot deel bestaat uit het BSN, is bedoeld om te communiceren met de overheid. Omdat het BSN te herleiden is naar een persoon, is het nummer kwetsbaar voor misbruik. Eigenaren van een eenmanszaak zijn immers verplicht om hun btw-nummer openbaar te maken. Hierdoor kunnen zij hun BSN niet beschermen.

Eind 2019 ontvangen alle betrokken ondernemers een nieuw btw-nummer, die zij vervolgens per 1 januari 2020 moeten gaan hanteren.

X