Brexit

Op 31 januari 2020 was het dan zover, Brexit is een feit. Het lijkt erop alsof niets is veranderd, maar toch is dat zo. De landen binnen de Europese Unie hebben onderling een open markt en bedrijven handelen relatief makkelijk met elkaar. Daarnaast heeft de Europese Unie ook (handels)verdragen met een aantal andere landen buiten de Europese Unie gesloten buiten. Bedrijven uit deze landen kunnen dus ook makkelijker zaken doen met landen binnen de EU. Nu het Verenigd Koninkrijk uittreedt kunnen bedrijven uit het Verenigd Koninkrijk geen gebruik meer maken van deze Europese handelsafspraken. Het is natuurlijk wel mogelijk dat het Verenigd Koninkrijk zelf afspraken gaat maken voor haar bedrijfsleven. Door al deze veranderingen komt de markt waar je actief in bent wellicht in beweging, ook als je wellicht zelf niet direct met het Verenigd Koninkrijk handelt. Nu zullen de Birtten en de Europese Unie moeten gaan onderhandelen. Er zijn twee uitkomsten mogelijk: Er wordt een akkoord gesloten waarbij afspraken worden gemaakt óf er wordt geen akkoord gesloten. Als er geen handelsakkoord wordt gesloten spreken we van een harde Brexit. Dan valt alle handel tussen het VK en de EU onder de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

 

Hoe worden ondernemers geraakt?

Op welke manier ondernemers worden geraakt, hangt natuurlijk af van de uitkomsten van de onderhandelingen. Waar je in ieder geval rekening mee moet houden is:

  • Er worden nieuwe eisen gesteld aan de markttoegang;
  • Mogelijke importtarieven en controles bij de grens;
  • Administratieve lasten in verband met de Douane;
  • Mogelijke vertraging van de logistiek door langere wachttijd bij de grens;
  • Verandering van afkomst van het product: is het product nog wel in Europa gemaakt?

De kosten van handel met het VK gaan stijgen. Wellicht moet je meer geld vragen voor een product of dienst. Bij een harde Brexit zijn de gevolgen nog veel groter. Neem bijvoorbeeld je website, als de server in het VK staat, kun je na een harde Brexit de website niet meer gebruiken. Het is verstandig om een Nederlandse hostingpartij aan te houden. Zo zijn er natuurlijk, naast de hosting van je website, nog veel meer zaken die problemen kunnen opleveren bij een harde Brexit. Denk aan bijvoorbeeld aan inkoopmateriaal dat (deels) uit het VK komt.

 

Word ik geraakt?

Wat de uitkomst van de onderhandelingen ook is, het VK verlaat de EU en dat heeft gevolgen. Bedenk of je te maken hebt met producten of diensten uit het VK en bereid je voor op mogelijke veranderingen. Door de Brexit Impact Scan in te vullen, kom je erachter of je wordt geraakt door de Brexit.

 

Wat is de stand van zaken?

In december 2017 hebben de partijen een eerste akkoord bereikt over de drie essentiële voorwaarden om verder te praten: de grens tussen de EU en VK, de rechten van burgers en de financiën. Nadat het Verenigd Koninkrijk op 31 januari 2020 de EU heeft verlaten, houdt het tot 1 januari 2021 toegang tot de Europese interne markt en blijft het deel uitmaken van de douane-unie. Ook behoudt het zijn rechten op EU-subsidies. In die periode kunnen EU-burgers zich vrij blijven vestigen in het Verenigd Koninkrijk. In ruil daarvoor betaalt het VK dezelfde contributie aan de EU als nu en accepteert het de Europese wetten. In 2020 zullen er in sneltreinvaart onderhandelingen plaatsvinden om de toekomstige handelsrelatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk te bepalen.

X