Als ondernemer zal je jezelf altijd moeten blijven ontwikkelen. Om je klanten zo goed mogelijk te bedienen moet je niet alleen je kennis op jouw vakgebied blijven bijschaven, je zult ook moeten werken aan je bedrijf en op de hoogte moeten blijven van de mogelijkheden die digitalisering kan bieden. Zo kun je met potentiële klanten in contact komen en blijven. Door je kennis te blijven vergroten krijg je meer zelfvertrouwen en kom je zelfverzekerd over bij je klanten.  

Je kan op verschillende manieren cursussen en trainingen volgen. De mogelijkheden van het internet zijn eindeloos. In dit blog bespreek ik 6 verschillende mogelijkheden om je kennis bij te schaven. Vaak zijn de mogelijkheden ook  uitstekend met elkaar te combineren.

 

1.     In het klaslokaal

Dit is natuurlijk de meest bekende. ‘Gewoon’ met een aantal andere studenten in de studiebanken en de lessen volgen met de leraar voor de klas.

 

2.      E-learning

E-Learning is een cursus die je volgt via het internet. Er zijn legio online cursussen en trainingen die je op deze manier kan volgen. Vaak kun je direct na aanmelding aan de slag en de cursus volgen via je laptop, je telefoon of via je iPad.

Je betaalt en krijgt vervolgens een inlogcode toegestuurd met een wachtwoord waarmee je kan inloggen bij de door jouw aangekochte cursus. Groot voordeel is dat je kan leren op het moment dat het jou uitkomt. Al is het midden in de nacht, dat maakt niet uit want je hebt bij een online cursus 24 uur per dag en 7 dagen in de week toegang. De verkoper heeft deze cursus een keer gecreëerd en op het online platform geplaatst waartoe jij 24/7 toegang hebt.

Hoelang je toegang houdt tot een cursus is afhankelijk van de verkoper. Zelf hanteer ik hiervoor meestal 1 jaar, omdat het prettig is je kennis na een paar maanden te testen, op te frissen en nog even alles weer terug te kunnen kijken.

Een online cursus kan bestaan uit video’s, podcasts, PDF’s, presentaties. Eigenlijk alles wat je kan gebruiken om kennis over te dragen. Mijn online cursussen zijn onderverdeeld in modules met videolessen. Aan de hand van een Powerpoint presentatie behandel ik de lesstof en leg ik je uit wat je moet doen en hoe je het moet doen. Bij iedere les zijn er voorbeelden en bijlagen. Een vragenformulier dat je na beantwoording verder kan uitwerken en kan toepassen in je eigen persoonlijke situatie.

Voordelen van een online cursus:
 • 24/7 leren in je eigen tijd
 • Gunstige prijs
Nadelen:
 • Geen feedback
 • Geen ‘stok achter de deur’

 

3.      Live online training

Een live training online is, in tegenstelling tot een onlinecursus, op een specifieke datum en op een bepaalde tijd.  Deze live training kan zijn via Teams of via Zoom. Misschien heb je het al weleens bij de kinderen gezien die achter hun computer les krijgen via Teams in het digitale klaslokaal. De juf vertelt en stelt vragen. De kinderen kunnen hun hand opsteken en antwoorden geven. Zo werkt ook de live training online.

Een live training online kan je zowel in een groep volgen als 1-op-1. Wanneer je kiest voor een live groepstraining online let dan goed op het maximaal aantal deelnemers die ervoor kunnen inschrijven. Volg je een training van 90 minuten samen met nog 150 andere deelnemers dan kan er geen sprake zijn van persoonlijke aandacht. Hoe kleiner het aantal deelnemers die zich voor een live online training kunnen inschrijven, hoe meer aandacht er is voor eenieder persoonlijk.

De lengte en de duur van deze live groepstrainingen online lopen zeer uiteen.  Je hebt cursussen van een uur, een dag en ook programma’s die meerdere dagen, weken of maanden duren. Het fijne ervan is dat je als cursist je helemaal kan onderdompelen in de materie, je vragen kan stellen en je op bepaalde onderwerpen wat dieper kan ingaan.

Het nadeel van deze live online trainingen is weer dat je niet nog weer eens een keertje eventjes je lessen kan nakijken. Wel worden ze vaak opgenomen zodat deelnemers bijvoorbeeld nog tot 3 maanden daarna de opnames terug kunnen kijken.

 

4.     E-learning op maat

E-Learning op maat is een combinatie van de online cursus die ik als eerste heb besproken. Na je betaling ontvang je per e mail een inlogcode en een wachtwoord en kan je direct aan de slag met de training heb je 24 uur per dag 7 dagen in de week toegang tot de lessen. Je hebt de videolessen, je hebt de documentatie, je hebt er opdrachten en krijgt vaak tips mee vaak na afloop.

Wat het grote verschil maakt is dat je daarbij ook 1-op-1 training krijgt in de vorm van 1 of meerdere uren via Zoom of Teams.  Persoonlijke coaching waarbij je dus al de zaken die je leert in de videolessen, vervolgens kan bespreken met jouw trainer en dat kan op verschillende manieren. Zo kan je heel diep ingaan op jouw persoonlijke omstandigheden. Krijg je feedback en weet je beter hoe jij alles voor jezelf moet inkleden.

 

5.      Blended learning

Een nieuw begrip, helemaal van deze tijd en mijns inziens een blijvertje. Blended learning is een combinatie van verschillende leervormen. Online en offline. De ultieme manier voor zowel de trainer als de cursist om kennis te delen en te leren.

 • Als cursist heb je hierbij de online training zodat je in je eigen tempo kan leren
 • De live online trainingen in groepsverband of 1-op-1
 • En… (Wat fantastisch dit weer te kunnen doen)… samen afspreken voor een kop koffie.

 

6.      1-op-1 coaching

Het allerbelangrijkste bij 1-op-1 coaching is dat je een coach zoekt die je kan helpen met je hulpvraag en waar je het volste vertrouwen in hebt. Coaching helpt je je kansen, mogelijkheden en prioriteiten te zien. Je kan vaak een afspraak maken voor een of meerdere coaching sessies, dat is helemaal afhankelijk van de werkwijze van de betreffende coach en jouw hulpvraag.

Zoek je antwoord op vragen zoals:

 • Waar sta ik nu?
 • Wat kan ik persoonlijk en in mijn bedrijf verbeteren?
 • Wat moet ik doen?
 • Hoe kan ik verder?

Dan is persoonlijke coaching écht iets voor jou. Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Ga naar mijn website en maak een afspraak voor een gratis coaching sessie

 

 

 

Dit blog is geschreven door Yolanda. Na 20 jaar een makelaarskantoor te hebben gehad besluit Yolanda op 59-jarige leeftijd een carrière switch te maken en verder te gaan als zelfstandig business coach zodat zij haar 30 jaar ervaring als ondernemer kan delen met andere ondernemers. Ze heeft een programma ontwikkeld genaamd 'In 9 stappen naar een uniek bedrijf'. Wil je meer weten over Yolanda of heb je een vraag, neem dan een kijkje op haar website. 

X