In de week van 20 februari ontvangen ca. 53.000 ondernemers een brief van de RDW. Het gaat om ondernemers die in het bezit zijn van één of meerdere bestelauto’s met emissieklasse 4 en lager. Die zakelijke bestelauto’s mogen niet in de zero-emissiezones komen die vanaf 1 januari 2025 ingevoerd worden. De RDW roept ondernemers op zich voor te bereiden op de overstap naar uitstootvrije voertuigen.

Vanaf 1 januari 2025 mogen gemeenten zero-emissiezones voor stadslogistiek invoeren. Een zero-emissiezone is een gebied waarin alleen uitstootvrije bestel- en vrachtauto’s (bedrijfsauto’s) mogen rijden. Inmiddels hebben 28 gemeenten toegezegd een zero-emissiezone in te voeren of doen daar onderzoek naar. Op opwegnaarzes.nl/bedrijven zie je waar en wanneer de zero-emissiezones ingevoerd worden.

 

Overgangsregeling voor emissieklasse 5 en 6

De ondernemers die de brief ontvangen, hebben in totaal ongeveer 83.000 bestelauto’s met een emissieklasse van 4 of lager. Die mogen per 1 januari 2025 niet meer in de zero-emissiezones komen. Voor zakelijke bestel- en vrachtauto’s die in emissieklasse 5 en 6 vallen is er een overgangsregeling. Op de website van de RDW kun je terugvinden in welke emissieklasse jouw bestelauto valt.

X