De ministers Hoekstra en Koolmees en staatssecretarissen Vijlbrief en Keijzer laten in een Kamerbrief weten dat de periode waarin ondernemers uitstel van belasting kunnen aanvragen wordt verlengd tot 1 oktober. “Dat is goed nieuws voor de ondernemers. Toch lezen we in de brief ook dat de eisen van de NOW verscherpt worden en er al gesproken wordt over de afbouw van de steunmaatregelen na 1 oktober. We kunnen niet voorspellen hoe het coronavirus zich gaat ontwikkelen richting de herfst daarom is het onverstandig nu al op de zaken vooruit te lopen”, zegt Margreet Drijvers.

Uitstel verlengd tot 1 oktober

De motie van de VVD voor verder uitstel van belasting is met een Kamermeerderheid aangenomen. Het is dan ook goed om te zien dat dit signaal van de Kamer wordt overgenomen door het kabinet zo vlak voor de oude deadline. De periode dat ondernemers uitstel van belasting of een verlenging van het uitstel kunnen aanvragen wordt verlengd naar 1 oktober 2021. Ondernemers die nog niet eerder uitstel of verlenging hebben aangevraagd, kunnen dit nu alsnog doen. Voor ondernemers die eerder dit jaar al verlenging hadden gekregen, geldt het uitstel nu automatisch tot 1 oktober 2021. Van ondernemers wordt verwacht dat zij na 1 oktober weer belasting gaan betalen.

Wil je meer weten over het uitstel van belastingen, lees dan de Kamerbrief of bekijk dit webinar van twee weken geleden met de Belastingdienst. Let op: toen was de deadline nog 1 juli, deze is nu verzet naar 1 oktober.

 

Einde steunmaatregelen?

“Gezien het positieve epidemiologische en economisch beeld zal het kabinet het steun- en herstelpakket na het derde kwartaal van dit jaar vooralsnog niet verlengen”, staat in de brief van de bewindslieden. Het kabinet houdt echter wel een vinger aan de pols omdat onzeker is hoe het virus zich na de zomer ontwikkelt en mogelijk nieuwe maatregelen nodig zijn als de deltavariant van het virus oprukt.

Deze houding van het kabinet vinden wij iets te voorbarig laat Margreet Drijvers weten. “Als een ondernemer meer gaat verdienen heeft het ook helemaal geen recht op de steun van de overheid. Het is verstandiger om de steunmaatregelen te laten doorlopen voor ondernemers die dat nodig hebben. Nu loop je het risico dat zij straks weer buiten de boot vallen”.

X