Volgens de berichtgeving van de NOS zijn er de afgelopen jaren in steeds meer cao's afspraken opgenomen voor zelfstandige ondernemers. Opmerkelijk, omdat een cao eigenlijk een afspraak is tussen werkgevers en werknemers, en zzp'ers juist ondernemers zijn.

 

Er zijn volgens het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid nu negen cao's met afspraken over zzp'ers, waaronder die van architecten, die voor de toneel- en danssector en die voor kunsteducatie. Hierin wordt meestal een minimumtarief afgesproken voor zzp'ers. Het idee is dat zzp'ers hiermee beschermd worden tegen te lage tarieven.

PZO is kritisch

In antwoord op de vragen die PZO kreeg van de NOS geeft Margreet Drijvers (Directeur PZO) graag haar mening. "PZO komt op voor die ondernemers die ervoor kiezen bewust zelfstandig te zijn of te worden. Voor zelfstandig ondernemers is het heel belangrijk om hun prijs zelf te kunnen bepalen en het is vreemd als deze wordt bepaald in een collectieve arbeidsovereenkomst".

  • (NOS) Vinden jullie dit een goede ontwikkeling of juist niet?

(Margreet Drijvers) "Niet persé. Het is geen goede ontwikkeling dat alle zelfstandigen over één kam worden geschoren terwijl er een grote diversiteit in te ontdekken is. Als je standaard de zelfstandigheid vanuit schijnzelfstandigheid benadert, doe je heel veel zelfstandigen te kort."

  • (NOS) Waarom niet?

(Margreet Drijvers) "Ik heb het idee dat nu afspraken over zelfstandigen worden gemaakt in CAO’s om andere redenen dan de zelfstandigen. Soms om de concurrentie in te perken en dat lijkt me niet goed."

  • (NOS) Is er nog een verschil of het gunstig is voor verschillende soorten zzp'ers?

(Margreet Drijvers) "Dat denk ik niet. Het is juist belangrijk om duidelijkheid te krijgen over de positie van de werkende en dan zijn deze afspraken in CAO’s onnodig. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft wel een leidraad geschreven om de meer afhankelijke zelfstandigen de mogelijkheid te geven om prijsafspraken te maken."

  • (NOS) Gaan er denken/hopen jullie meer afspraken rondom zzp'ers komen?

(Margreet Drijvers) "Denk het wel, maar hoop het niet. Juist vanuit het oogpunt van zelfstandig ondernemerschap is het geen goede ontwikkeling."

 

Inmiddels zijn er kamervragen gesteld over dit onderwerp, PZO houdt je op de hoogte.

Lees HIER het hele nieuwsartikel van de NOS.
X