En belanden we weer in een langdurige periode van onzekerheid. Voor de voortgang van een aantal belangrijke dossiers voor ons land is dat zorgwekkend. Ook voor de ruim 1 miljoen zelfstandigen in Nederland is dit niet goed. De onduidelijkheid over wanneer nu als zelfstandige kan worden gewerkt blijft langer bestaan.

De aanpak van de minister op de Wet DBA vindt PZO veel te ver gaan en het is belangrijk dat deze voorstellen controversieel worden verklaard. Een nieuw kabinet kan dan met betere plannen komen waar (de vrijheid van) het ondernemerschap een prominente plek in de beoordeling krijgt. Lees ook dit artikel dat we daarover publiceerden.

Ook kan het nieuwe kabinet dan afstand nemen van de plannen om inbedding als aanwijzing voor het bestaan van een arbeidsovereenkomst. Dit heeft namelijk niets met verduidelijking te maken, maar zorgt voor een aanscherping van het arbeidsrecht. Dit was nooit de bedoeling, maar is wel een gevolg. Niet voor niets bestempelde PZO de inbeddingseis als ‘gruwel’ waar we vanaf moeten, zoals je hier terug kunt lezen.

Aangezien nog niks zeker is, blijven wij met de minister in gesprek over het vormgeven van de Wet DBA en de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering. Hoe de opt-out er uit gaat zien, is nog lang niet zonneklaar en daar zal PZO input voor blijven leveren.

Hoe gaat het nu verder
In augustus zal een inventarisatie worden gemaakt van de onderwerpen die controversieel worden verklaard. Over die onderwerpen zal de Tweede Kamer geen besluiten meer nemen en moet een nieuw kabinet mee aan de slag. Pas op 12 september wordt hierover gestemd en dan weten we meer.

De onderwerpen die voor zzp’ers het meest relevant zijn, zijn de Wet DBA en de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering.

 

 

X