Afgelopen week berichtte we er al over in onze nieuwsbrief, de Wet DBA is voor veel aanbieders op de markt een verdienmodel geworden. Zo zijn er bureaus die registers hebben voor zzp’ers of certificaten afgeven. Zij gebruiken de onduidelijkheid over de arbeidsrelatie die bestaat onder opdrachtgevers en opdrachtnemers om geld te verdienen.

Met deze certificaten proberen de bureaus te garanderen dat er geen arbeidsrelatie bestaat tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Dat is vreemd, want alleen de feiten en omstandigheden bepalen voor de Belastingdienst welke arbeidsrelatie er bestaat. Tweede Kamerlid Steven van Weyenberg stelde er vandaag terecht vragen over tijdens het algemeen overleg. Minister Koolmees bevestigt naar aanleiding van deze vragen dat de certificaten geen enkele vrijwaring en zekerheid bieden. De certificaten zouden misleidend kunnen zijn.

De Belastingdienst start om die reden een onderzoek naar de DBA-certificaten. PZO vindt het een goede zaak dat de certificaten nader onderzocht worden door de Belastingdienst en zijn zeer benieuwd naar de uitkomst. Minister Koolmees kan de certificaten niet verbieden, wees gewaarschuwd en blijf kritisch totdat de onderzoeksresultaten bekend zijn.

X