Het kabinet gaat ervoor zorgen dat ook grenswerkers en AOW’ers aanspraak kunnen maken op de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Bij het berekenen van de inkomensondersteuning tellen alleen inkomsten mee voor werk dat is verricht in de periode waarvoor de ondernemer de Tozo aanvraagt. Dit schrijft staatssecretaris Van Ark (SZW) vandaag aan de Tweede Kamer. PZO is blij dat na alle inspanningen deze groepen geholpen worden. We vragen nog wel extra aandacht voor de grenswerkers, omdat zij niet volledig gebruik kunnen maken van de regeling. 

Grenswerkers

Zelfstandig ondernemers die in Nederland wonen en een bedrijf hebben in een ander EU-land komen, kunnen als zij aan de voorwaarden voldoen, in aanmerking komen voor bijstand voor levensonderhoud op grond van de Tozo-regeling. Voor eventuele financiële ondersteuning van hun bedrijf zijn zij aangewezen op het land waar het bedrijf gevestigd is. En komen dus alleen in aanmerking voor de inkomensondersteuning en niet voor het bedrijfskrediet.

Zelfstandigen die in een ander EU-land wonen en in Nederland gevestigd zijn, kunnen in aanmerking komen voor een bedrijfskrediet, maar niet voor inkomensondersteuning. Voor inkomensondersteuning kunnen zij een beroep doen op de sociale bijstand in hun woonland. Voor deze zelfstandigen, die geen woonplaats hebben in Nederland, wordt nog bepaald in welke gemeente(n) zij hun aanvraag kunnen doen.

PZO is blij dat er een oplossing is voor grenswerkers. “Hier hebben wij steeds voor geknokt en heel goed van de staatssecretaris dat ze dit nu geregeld heeft, zodat ook zelfstandigen die net over de grens wonen van ondersteuning gebruik kunnen maken”. Toch kunnen zij nog niet volledig gebruik maken van de regeling, daar hebben we in samenwerking met andere zelfstandigenorganisaties aandacht voor gevraagd bij de staatssecretaris. Wij vragen de staatssecretaris met klem om deze groep Nederlandse ondernemers, die zijn getroffen door de maatregelen van het kabinet, voluit in aanmerking te laten komen voor de Tozo.

 

AOW-gerechtigden

Ook zelfstandigen met de AOW-gerechtigde leeftijd kunnen binnenkort een bedrijfskrediet aanvragen tegen lage rente, dit is een onderdeel van de Tozo. De lening heeft een looptijd van drie jaar en hoeft tot januari 2021 niet te worden afgelost.

Voor de groepen die worden toegevoegd aan de Tozo-regeling geldt dat zij hun aanvraag kunnen doen zodra de ministeriële regeling die de uitbreiding regelt van kracht is. Deze is naar verwachting eind april gereed. Ondernemers kunnen aanvragen tot en met 31 mei indienen bij hun gemeente, voor maximaal drie maanden in de periode tussen 1 maart en 31 augustus 2020. Aanvragen kunnen dus ook met terugwerkende kracht worden ingediend.

Het is heel goed dat de staatssecretaris nu ook AOW-gerechtigde ondernemers de kans geeft om bedrijfskrediet aan te vragen binnen de Tozo.

 

 

X