Draait jouw hoofd overuren als zzp’er? Niet vergeten de offerte te maken en een afspraak te maken met de klant. Even tussendoor het telefoontje oppakken, want wie weet loop ik anders een opdracht mis. En ondertussen goede content voor social media bedenken. Je hoofd is altijd bezig en het werk gaat voor. Hoe zou het zijn als je af en toe de pauzeknop kan vinden? Even je gedachten uit en rust ervaren.

Aan staan

Voordat ik je meer ga vertellen over de tips, is het eerst belangrijk om door te hebben wat er gebeurt als je aan staat. Als je aan iemand vraagt: ‘Hoe gaat het met je?” is vaak het antwoord: ‘druk, druk, druk’. Als je als ZZP-er ‘rustig’ antwoordt, betekent het dat de zaken slecht gaan. Dus druk staat gelijk aan succesvol. Maar er is een verschil tussen het druk hebben en je druk maken. Want als jij ’s avonds, ’s nachts en in het weekend ook nog steeds bezig bent met je werk en het niet los kan laten, wordt het een ander verhaal. Want aanstaan is prima, maar als het te lang aanhoudt kan het leiden tot overspannenheid en burn-out.

 

Mobiel opladen

Leken we maar meer op een mobiel. Een mobiel geeft duidelijke signalen als de batterij bijna leeg is. Hij geeft je een bericht dat hij aan de oplader moet. En als je dat bericht negeert, zet hij programma’s uit en zet de schermintensiteit zachter. Alles om maar zo lang mogelijk met de batterij te kunnen doen. Maar helaas werk dat niet zo met mensen. Heb jij door wanneer jouw batterij bijna leeg is? Wat zijn jouw signalen?

 

Opladen, prioriteiten stellen of pauzeren

Als je jouw signalen herkent en door hebt dat jouw batterij bijna leeg is, kun je actie ondernemen. Je kunt opladen, prioriteiten stellen en de pauzeknop indrukken. Ik vertel er meer over.

 

Opladen

Een mobiel leg je aan de oplader als hij bijna leeg is. En ook jij kan jezelf opladen door iets te doen waar je energie van krijgt. Tijdens het webinar hebben deelnemers hun manieren van opladen gedeeld. Een kleine greep:

  • sporten
  • muziek luisteren
  • naar de sauna
  • de natuur opzoeken
  • lezen
  • mindfulness

Dit lijstje is ter inspiratie. Opladers zijn heel persoonlijk. Wat zijn jouw opladers?

 

Prioriteiten stellen

Besteed jij jouw kostbare energie aan de juiste dingen? Een simpele, maar zeer effectieve manier om prioriteiten te bepalen is de vraag: ‘Moet ik dit nu zelf doen?’. Spreek de zin uit en leg elke keer de klemtoon op een ander woord. Zo kom je erachter waar je energie kan besparen.

 

Pauzeren

‘Ik krijg pas rust als mijn to-do lijst af is’. Dan kun je wachten totdat je een ons weegt. Dus geef je grenzen aan. Want je hoeft niet altijd (ook in de avond en in het weekend) bereikbaar te zijn. En als iets niet direct wordt opgepakt ben je niet meteen je klant kwijt. Je mag nee zeggen. Lees voor meer tips: ‘6 belachelijk simpele manieren om nee te zeggen’

 

En nu?

Heb jij genoeg aan deze informatie? Helemaal top. Wil jij je verder verdiepen, dan zijn de trainingen Timemanagement of Persoonlijke effectiviteit van IMK Opleidingen echte aanraders. En je kunt ze gratis volgen met de STAP-subsidie. Wees er snel bij want de nieuwe aanvraagronde voor de STAP-subsidie start 1 september om 10:00 uur.

 

 

 

Denise Rösken

Dit blog is geschreven door Denise Rösken, Freelance trainer, coach en tekstschrijver bij IMK Opleidingen. Zij helpt mensen de beste versie van zichzelf te zijn.

 

X