Thuis heb je ongetwijfeld internet en telefonie. Overstappen op zakelijk internet kan, maar lijkt misschien onnodig omdat jouw huidige abonnement prima voldoet. Maar, ook wanneer je vanuit huis werkt, kan het hebben van zakelijk internet voordelig zijn. Zo zijn de kosten van jouw internet abonnement bijvoorbeeld aftrekbaar. 

Belasting over zakelijk internet is aftrekbaar, ook thuis

De btw van computers en bureaus worden vaak teruggevraagd, omdat de meeste ondernemers snappen dat deze zakelijke kosten aftrekbaar zijn. Zelfs als deze spullen tweedehands worden aangeschaft. Wat vaak over het hoofd wordt gezien is dat alle online zoektochten in het starten van een onderneming al kunnen zorgen voor btw-winst.

Zodra je internet thuis ook zakelijk gebruikt, dan zijn deze kosten als ondernemer aftrekbaar. Soms deels, soms volledig. Het maakt niet uit als deze kosten op je woonadres staan of dat je ze al maakte voordat je begon met je business.

 

Kantoor aan huis

Werk jij thuis aan je onderneming? Ook dan is je zakelijke internet abonnement (deels) aftrekbaar, mits je deze voor zakelijke doeleinden gebruikt. Dat hoeft uiteraard niet exclusief. De Belastingdienst kijkt naar het gebruik van je verbinding en niet welk pakket je hebt aangeschaft. Het internet thuis mag je dus delen met de zaak als je kunt aantonen dat je thuis ook zakelijk internet gebruikt. Werk je volledig thuis aan je eigen business? Dan zijn er mogelijk extra aftrekposten.

 

Zorg voor bewijs

Om de belasting op jouw zakelijke abonnement ook daadwerkelijk af te kunnen trekken is het belangrijk dat je voor ‘bewijs’ zorgt. Bewaar uiteraard de rekeningen van jouw abonnementen. Maar zorg ook dat je kunt aantonen dat de verbinding daadwerkelijk zakelijk wordt gebruikt. Gebruik je het voor emailverkeer, een boekhoudprogramma en doe je bij de Belastingdienst aangifte via deze verbinding? Dan bewijst dit natuurlijk dat de verbinding belangrijk is voor jouw onderneming.

 

Wat moet ik doen als ik een abonnement heb inclusief internet én tv?

Staat niet alleen jouw zakelijk internet, maar ook je tv-abonnement op de factuur vermeld? Verdeel de kosten dan bij de belastingaangifte. Houd er namelijk rekening mee dat je sommige bedragen niet zakelijk kan aftrekken. De factuur van de aanbieder moet je dus splitsen en alleen de internetkosten kun je meenemen in je fiscale berekening.

 

Andere voordelen van zakelijk internet

Uiteraard zijn er meer argumenten om te kiezen voor een zakelijk internet abonnement ten opzichte van een particuliere verbinding. Denk bijvoorbeeld aan cloudopslag voor een backup of extra beveiliging. Ook de voorwaarden zijn flexibeler: je kan makkelijker op- en afschalen zodat de internetaansluiting perfect past bij de fase waarin jouw onderneming zich bevindt. Benieuwd naar alle voordelen? Bekijk hier het aanbod van Ziggo. Leden van PZO ontvangen overigens een exclusieve korting en een aantrekkelijke cashback.

 

Ook aftrekbaar: zakelijk mobiel internet

Ook onderweg ben je als ondernemer altijd bereikbaar; ook via internet. De Belastingdienst heeft voor mobiel internet andere regels opgesteld dan voor vast internet. Let hierop bij het berekenen van jouw belastingvoordeel. Ook voor zakelijk internet heeft PZO een mooie aanbieding voor leden. Bij Vodafone Zakelijk krijgen leden een exclusieve korting en een aantrekkelijke cashback.

X