Hackers vinden steeds slimmere manieren om gegevens buit te maken. Het begon allemaal met het klikken op linkjes, maar cybercriminelen worden steeds gewiekster. Waar moet je nu op letten om cybercriminelen buiten de deur te houden? En kun je ze überhaupt buiten de deur houden?

Ik ga je niet helemaal gerust stellen, iedereen wordt een keer gehackt. Voorkomen kan bijna niet, maar je erop voorbereiden gelukkig wel. Mensen blijven mensen en klikken nog steeds op verkeerde links, openen PDF-bestanden, gebruiken onbekende USB-sticks, maken verbinding met publieke WiFi en gebruiken vaak dezelfde wachtwoorden voor verschillende accounts. Hierdoor is het voor cybercriminelen gemakkelijk scoren.

 

Dus voorkomen kan bijna niet, maar hoe bereidt je je nu voor? En ben je wel eens eerder gehackt? Op ScatteredSecrets.com kun je bekijken of je e-mailadres gehackt is. Je kunt zelfs het wachtwoord zien als je daadwerkelijk gehackt bent. Ben je gehackt? Dan is het de hoogste tijd om een nieuw en sterk wachtwoord te maken. Want een wachtwoord is niet altijd sterk, zo worden over de hele wereld vaak dezelfde simpele wachtwoorden gebruiken. Eerder al verscheen er een blog over de slechtste wachtwoorden, staat die van jou ertussen? Hopelijk niet, en anders heb ik een aantal tips voor je om een sterk wachtwoord te maken:

  • Gebruik symbolen
  • Gebruik getallen
  • Gebruik hoofd en kleine letters
  • Gebruik een ander wachtwoord voor iedere website
  • Schrijf je wachtwoorden niet op
  • Sla je wachtwoord niet op in je email
  • Verander je wachtwoord iedere maand

 

Je hebt (of had) inmiddels een sterk wachtwoord. Wat kun je nog meer doen om je voor te bereiden op een cyberaanval? Schakel 2 factor authenticatie in, gebruik zo lange mogelijke wachtwoorden, doe regelmatig updates, maak back-ups en segmenteer je netwerk. Wil je nog meer weten over cybersecurity? Bekijk dan eens dit kennisartikel.

 

 

 

Deze blog is geschreven door Rickey Gevers. Rickey is een cybercrime-deskundige die zijn ervaringen als hacker inzet om bedrijven en overheden te helpen hun beveiliging te optimaliseren.

X