De eerste helft van mijn leven had ik geen idee wat ik wilde. Dus deed ik maar wat er toevallig voorbijkwam, zolang ik dat maar een beetje leuk vond. En bleef ik in mijn comfortzone rondjes rijden totdat het echt allemaal té kleurloos werd. Wat een geluk dat ik ontdekt heb dat het ook anders kan! Dat je er eigenlijk heel gemakkelijk achter kunt komen wat je écht belangrijk vindt. Onderaan het artikel vind je een mini-plan-van-aanpak zodat je direct ook zelf aan de slag kunt.

Waarom is het nu eigenlijk zo moeilijk om uit die comfortzone te komen? Omdat wij mensen vanuit de evolutie geleerd hebben om zo min mogelijk energie te verspillen om iets te krijgen. Zodat we bij gevaar nog energie over hebben om te vechten of te vluchten. Te gaan voor de ‘snelle beloning’ is dus heel menselijk. We hebben ook geleerd om gevaar te vermijden. Logisch als je leeft in een wereld met gevaarlijke beren en vijandige stammen. Maar dat is allang verleden tijd. We krijgen nog steeds angstprikkels, maar deze zijn meestal niet meer in verhouding tot het ‘gevaar’ als je uit je comfortzone stapt.

 

Toen ik dit eenmaal wist, kon ik mijn angst juist gaan gebruiken als richtingaanwijzer. Ik realiseerde me dat mijn echte verlangens helemaal overwoekerd waren door angstgevoelens, regeltjes, belemmerende overtuigingen en ja maar-gedachten. Het enige wat ik nu tegenwoordig hoef te doen is moed verzamelen en er dan voor te gaan. Het leven is nu eenmaal ‘no pain, no gain’. Doordat ik nu veel beter weet wat ik wil, kan ik ook veel beter richting geven aan mijn leven en daarop mijn doelen afstemmen. Natuurlijk is mijn leven daardoor wel spannender en onzekerder geworden, maar ook veel en veel leuker. Ik probeer ook altijd zoveel mogelijk fun-elementen in te bouwen, zodat mijn breintje het allemaal leuk en uitdagend blijft vinden.

 

Hierbij het mini-plan-van-aanpak zodat jij ook kunt ontdekken wat jij écht graag wilt. Zodat je met meer focus, op basis van je waarden, recht op je gestelde doel af kunt gaan.

 

  1. Visualiseer - Zoek op Pinterest of in bladen naar beelden die je aanspreken en plak daar een foto van jezelf in. Hoe ziet dat eruit, hoe voelt dat? Ga met dat gevoel zitten en neem de tijd om hierop te mediteren. Gebruik de info die je van je lijf krijgt wat je eng of spannend vindt. Ga daar nu niet van weg, maar ga er juist naartoe! Wat is er precies spannend, wat is er precies eng? Maar wat is er ook interessant aan en het nastreven waard? Vraag je in deze fase ook af welke waarden ze voor jou vertegenwoordigen. Die kun je dan als een richtingaanwijzer gebruiken bij het doelen stellen.
  2. Ego-check - Vraag je vervolgens af in hoeverre jij dit wilt of je ego. Stel, je woont op een onbewoond eiland, zou je het dan ook willen? Sla deze stap niet over, want het is een hele belangrijke en een hele venijnige. Zeker in onze westerse wereld waarin we opgegroeid zijn met steeds sneller, beter en meer, ligt het gevaar op de loer dat we denken iets belangrijk te vinden om er na jaren achter te komen dat we het om de verkeerde redenen hebben nagestreefd.
  3. Hulpmiddelen – Als je gestelde doel de ego-check overleefd heeft, vraag je dan af wat je nog nodig hebt om het te gaan doen. Hulp van iemand, een boek, een training? Of simpelweg in actie komen? En doe dat dan ook deze keer.
  4. Plan en doe – Bij je nieuwe doel zullen ongetwijfeld lastige en spannende acties zitten. Dat is misschien ook wel de reden dat je het al twintig keer voorbij hebt laten komen, maar er nooit iets mee gedaan hebt. Maar nu je weet dat je dit écht wilt, heb je meer kracht in jezelf ontwikkeld om door te zetten.

 

Een eenvoudig hulpmiddel is om direct aan het begin van de dag met het allerlastigste of spannendste te beginnen. Dan is de rest van de dag daarmee vergeleken een makkie. Brian Tracy heeft hier een leuk boekje over geschreven met de aansprekende titel ‘Eat That Frog’. Bij de start van een coachingstraject krijgen nieuwe coachees van mij dit boekje gratis.

 

 

Corina Groffen is zelfstandig coach. Je kunt bij haar terecht voor een eenmalig inspirerend gesprek, een kort- of langlopend coachingstraject of een onderhoudscontract met strippenkaart. Daarnaast organiseert ze als SeeTrue trainer regelmatig Acceptance and Commitment Trainingen (ACT). Kun je nu nog wel wat hulp gebruiken om je koers te bepalen, dan nodigen wij je graag uit voor de online workshop ‘Weet wat je wilt’ op vrijdag 2 oktober van 10.00 – 12.00 uur. 

X