Samen met een aantal maatschappelijke organisaties en het ministerie van SZW gaan we de pensioenopbouw van zzp’ers stimuleren. Met de oprichting van de Taskforce ‘Inkomen voor later’ willen de organisaties het bewustzijn onder zzp’ers vergroten en knelpunten in kaart brengen.

In de Taskforce, die als doel heeft om de oudedagsvoorziening onder zzp’ers te bevorderen, werken de volgende organisaties met elkaar samen: de Kamer van Koophandel, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Wijzer in geldzaken, de Stichting ZZP Nederland, het Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO), het NIBUD en het Verbond van Verzekeraars.

 

De aftrap

De aftrap van de Taskforce vond plaats tijdens een Pensioenlunch die het Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) vorige week organiseerde. Bij de vraag ‘Wie verdiept zich in zijn pensioen en laat zich adviseren?’ staken opvallend weinig deelnemers hun hand op. “Verrassend vond ik wel”, aldus Sjoerd Brouwer die namens het Verbond in de Taskforce zit, “dat veel deelnemers weten dat sparen via box 3 minder voordelig is dan via een lijfrente, omdat die premies fiscaal aftrekbaar zijn.”

 

Derde pijler

Brouwer nam de aanwezigen mee in een tour door het huidige pensioenstelsel, waarin een zzp’er niet automatisch een pensioen (in de tweede pijler) opbouwt. Hij benadrukte dan ook dat een zzp’er zijn oudedagsvoorziening zelf moet regelen. “Daar zijn verschillende mogelijkheden voor, waaronder een lijfrente, sparen en beleggen, maar geld kan ook komen door een erfenis of door simpelweg je onderneming te verkopen. Niets is echter verplicht, dus mijn tip is om je te laten adviseren door een onafhankelijke adviseur, waardoor je een advies op maat krijgt.”

 

Hulp nodig

PZO-directeur Margreet Drijvers maakte van de gelegenheid gebruik om het vizier nadrukkelijk op de Taskforce te richten. “Deze samenwerking heeft tot doel om jullie pensioenopbouw te stimuleren. Wij doen dat door oplossingen aan te dragen waarbij eenvoud en flexibiliteit centraal staan, maar dat kunnen en willen wij niet alleen. Daar hebben we jullie hulp bij nodig. Deel jullie ideeën met de Taskforce.” In deze video vertellen we wie we zijn en wat we doen. 

 

X