Het STAP-budget is vanaf 1 maart opengesteld voor alle werkenden en werkzoekenden in Nederland. Hiermee kunnen volwassenen ieder jaar €1.000 subsidie aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Op deze manier wil het kabinet mensen meer mogelijkheden bieden om regie te nemen bij de ontwikkeling van hun loopbaan. Dit jaar is er €160 miljoen beschikbaar gesteld. Het STAP-budget is ook beschikbaar voor zelfstandig ondernemers. Inmiddels is gebleken dat er veel meer vraag is dan aanbod. Het budget voor de eerste termijn is al op.

STAP-budget in plaats van aftrek scholingskosten

Het STAP-budget is een subsidie tot €1.000 waarmee je een training, cursus of opleiding kunt volgen. Zo kun je werken aan je ontwikkeling, kansen, plezier of een nieuwe stap in je loopbaan. Het STAP-budget is vanaf maart 2022 beschikbaar in plaats van de fiscale aftrek, die per 1 januari 2022 is afgeschaft.

 

Professionele opleidingen

STAP is bedoeld voor kwalitatieve en arbeidsmarktgerichte scholing. Hobbymatige scholingsactiviteiten – zoals amateurfotografie of gitaarles – komen niet in aanmerking voor subsidie. Op hoewerktnederland.nl/stap staat meer informatie over welke opleidingen beschikbaar zijn.

 

STAP-budget aanvragen

In 2022 zijn er 5 tijdvakken (om de 2 maanden) waarop mensen een aanvraag kunnen indienen voor het STAP-budget. Vanaf volgend jaar gaat het om 6 tijdvakken per jaar. Deelnemers kunnen 1 keer per jaar aanspraak maken op maximaal € 1.000. Op onze website lees je meer informatie over deze subsidie en hoe je het STAP-budget kunt aanvragen.

Het budget voor de eerste termijn is al op. Vanaf 1 mei kun je weer een aanvraag indienen. “Er is blijkbaar veel behoefte aan leren en ontwikkelen. Doe er vooral je voordeel mee, maar wees er snel bij”, zegt Margreet Drijvers.

 

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij het aanvragen van STAP? Neem dan telefonisch contact op met professionele ondersteuners of ga langs bij fysieke locaties (in UWV-kantoren, bibliotheken en/of regionale leerwerkloketten).

X