Werken zoals we het nu kennen gaat veranderen in de toekomst. Van 9 tot 5 op kantoor zitten is in de nabije toekomst niet meer de standaard. Hoe ziet die toekomst er dan uit?

De jongere generatie geeft aan graag flexibeler te willen werken. Hun kijk op werken is anders dan de oudere generatie, die meer gewend is aan de traditionele manier van werken. Flexibel kunnen werken op locatie is dan ook een belangrijke factor voor de jongere generatie, wanneer zij solliciteren of voor zichzelf beginnen. Thuis mag weer thuis worden.

 

Coronapandemie

Naast de wensen van de nieuwere generatie heeft ook de coronapandemie een effect gehad op de manier van werken. Sinds de pandemie hebben veel van ons thuiswerken ervaren. Niet meer elke dag naar kantoor gaan, maar van je bed naar de keukentafel. Ook na de pandemie zal thuiswerken blijven bestaan, zegt het Centraal Plan Bureau. Het CPB verwacht zelfs een stijging van 200% in thuiswerken na de pandemie. Dat is echter niet voor iedereen een gewenste ontwikkeling.

 

Thuiswerken

Thuiswerkplekken zijn vaak niet ergonomisch ingericht en zorgen op den duur voor lichamelijke klachten zoals rugpijn en een slechte houding. Thuiswerkers ervaren ook afleiding door bijvoorbeeld luide buren en huishoudelijke taken. Daarnaast zorgt thuiswerken ook voor een gebrek aan sociale interactie met collega’s en andere mensen. Veel werkgevers willen hier een alternatief voor aanbieden zodat de werknemers zo flexibel mogelijk kunnen werken.

 

Balans

Alleen thuiswerken is niet ideaal en alleen op kantoor is ook niet gewenst. Een mooie tussenweg is flexibel werken op meerdere locaties, een paar keer per week. Naast het kantoor en de thuiswerkplek zijn er tal van initiatieven op dit gebied.

 

Voordelen

Flexibel werken op meerdere locaties brengt niet alleen flexibiliteit met zich mee. Reizen naar het werk is niet meer een struikelblok, doordat er overal wel een locatie in de buurt is. Het stimuleert ook de geest om uit je comfortzone te gaan. Werken op een nieuwe locatie kan spannend zijn, maar daagt je daardoor ook uit. Locaties zorgen tenslotte ook voor inspiratie, wat enorm waardevol is. De behoefte om weer onder de mensen te zijn is bij veel thuiswerkers groot. Door flexibel te werken op meerdere locaties ontmoet je nieuwe mensen of juist collega’s en ben je weer sociaal actief, wat goed is voor de mentale gezondheid.

 

 

 

 

One2SeatDit blog is geschreven door Kor de Boer, directeur bij One2Seat. Met One2Seat kun je werken waar en wanneer je wilt, op honderden locaties door het hele land. Flexibel, comfortabel en inspirerend. Bovendien krijg je als lid van PZO ook nog eens 5% korting op deze dienstverlening.

X