Internetcriminelen hebben in 2018 bij ruim de helft (52%) van de zelfstandigen en kleine bedrijven geprobeerd geld of gegevens buit te maken. Dit blijkt uit het Alert Online-onderzoek dat vandaag uitkomt. Phishing en acquisitiefraude zijn hierbij de meest gebruikte methodes. En hoewel de dreiging bij zelfstandige ondernemers en kleine bedrijven toeneemt, maken zij zich juist steeds minder zorgen over hun digitale veiligheid. Daarom roept minister Grapperhaus bij de start van de Week van de Veiligheid zelfstandige ondernemers en kleine bedrijven op zich beter te wapenen tegen internetcriminaliteit.

“Steeds meer zelfstandigen en kleine bedrijven werken digitaal; bestellingen en betalingen worden online gedaan, bedrijfsprocessen worden aangestuurd door computers,” zegt minister Grapperhaus van het ministerie van Justitie en Veiligheid bij de start van de Week van de Veiligheid. “Dat biedt kansen om makkelijker en sneller het werk te doen, maar maakt ook kwetsbaar. Eén klik op een verkeerde link en het bedrijf ligt stil. Met grote financiële schade en een deuk in de reputatie tot gevolg. Daarom trek ik nog dit jaar 1,2 miljoen euro uit voor trainingen en voorlichting. Het is belangrijk dat ondernemers goede informatie krijgen welke risico’s er zijn, zodat ze weten welke maatregelen ze zelf kunnen nemen.”

 

Meest voorkomende vormen
Phishing en acquisitiefraude zijn de meest voorkomende vormen van internetcriminaliteit in het bedrijfsleven. Met name zelfstandige ondernemers en kleine bedrijven zijn kwetsbaar. Ruim een derde (37%) van de zelfstandigen en kleine bedrijven kampte met phishingmails, waarbij de ontvanger wordt verleid op een valse link of bijlage te klikken. Eén op de vijf deed dat ook daadwerkelijk. Een kwart (23%) had te maken met acquisitiefraude, ook wel bekend als spookfacturen voor diensten of producten die niet zijn geleverd.Opvallend is dat 56% van de zelfstandigen en kleine bedrijven die is geconfronteerd met internetcriminaliteit geen extra beveiligingsmaatregelen heeft getroffen, zoals virussoftware of firewall installeren of updaten, wachtwoorden complexer maken, back-ups maken of het voorval rapporteren.

 

Tips voor een betere cyberveiligheid
Met de volgende tips zet je de eerste stappen om je beter te beschermen tegen internetcriminelen:

  • Maak back-ups. En doe dit regelmatig. Bewaar de back-up op een veilige plek. Zo beperk je de schade als bijvoorbeeld door ransomware je bedrijfsdata gegijzeld wordt.
  • Draai updates direct. Van al je software en op alle apparaten die je gebruikt. Zo voorkom je dat virussen gebruikmaken van kwetsbaarheden in oude versies van programma’s. Het helpt om hiervoor automatisch updaten in te stellen.
  • Klik niet zomaar op bijlagen of links in e-mails. Leer jezelf valse e-mails te herkennen. Daarmee proberen criminelen zakelijke informatie te ontfutselen of malware op je computer en bedrijfsnetwerk te installeren.
  • Gebruik niet zomaar openbare wifi-netwerken. Hoe handig ook, openbare wifi is niet veilig. Gebruik onderweg alleen 4G, of maak verbinding via een beveiligde VPN-verbinding.

Wil je direct aan de slag? Vul de tijdelijk kosteloze Cyber Risico Scan in en krijg inzicht in je online veiligheid. Binnen 24 uur weet je hoe het met je zakelijke online veiligheid is gesteld en wat je kan doen om de zwaktes in systemen aan te pakken.

X