Het einde van het jaar leidt altijd tot terugblikken. Jaaroverzichten van sport, politiek, nieuws worden dan een avondvullend programma op televisie. Ik kijk daar eigenlijk nooit naar, want alles is immers al achter de rug en mooie sportmomenten nog een keer bekijken leveren nooit dezelfde emotie op. Toch heeft terugblikken waarde omdat het verleden ons veel leert voor de toekomst.

Het jaar 2020 begon als alle andere jaren; met champagne, vuurwerk en de beste wensen. Vrij snel veranderde het normale leven in een nieuw normaal leven. Van voorspoed gingen we vrij snel naar doemscenario’s. In de zomer dachten we er van af te zijn en leefden we weer op en nu zitten we in heel zwarte dagen voor en met kerst.

 

We zijn veel kwijt geraakt dit jaar. Menselijk contact, avondjes uit met muziek, eten, sport, kroeg en film, het delen van bijzondere momenten met dierbaren, onze fysieke en geestelijke gezondheid en vooral vertrouwen. Vertrouwen of het nog wel goed komt, vertrouwen of we alles kunnen blijven betalen, kortom vertrouwen in de toekomst.

 

Gelukkig weten we uit het verleden dat het weer goed komt en dat ons vertrouwen weer herstelt. De veerkracht van mensen is enorm. Echter, dit gebeurt niet van de één op de andere dag en we moeten oog hebben voor een ieder, waar het om wat voor reden dan ook, niet goed mee gaat. In die zin hebben we ook wel wat bereikt dit jaar. Ik zie veel maatschappelijke cohesie, steun aan hen die het zwaar hebben, en schulden en andere problematiek wordt bespreekbaar en meer geaccepteerd. Als het straks weer beter met ons gaat, moeten we dat niet verloren laten gaan.

Er is altijd licht aan het einde van de tunnel; hoe lang de tunnel is weten we niet…

 

 

Dit blog is geschreven door Margreet Drijvers. Margreet zet zich sinds november 2016 in voor de belangenbehartiging van de zzp’ers en sinds september 2017 is zij tevens directeur van het PZO. Zij gelooft sterk in samenwerking ook al is zij in hart en nieren zelfstandig ondernemer. Door het aanmoedigen van kruisverbanden op diverse vlakken versterkt zij de positie van de zelfstandige.

X