Op 3 september was PZO aanwezig bij de vervolgbijeenkomst met veldpartijen 'Werken als zelfstandige' over de vervanging van de Wet DBA. De vervanging van de Wet DBA moet met name zorgen voor zekerheid voor de opdrachtgever vooraf. De door het kabinet aangekondigde maatregelen die hiervoor moeten zorgen zijn: een minimumtarief voor de zelfstandigen die werken voor een laag tarief, een opt-out regeling voor de zelfstandigen die werken voor een hoog tarief en een opdrachtgeversverklaring voor alles daartussenin.

Tijdens deze bijeenkomst bleek nogmaals dat deze maatregelen niet uitvoerbaar zijn, en dat komt mede door het Europees recht. Een werkende kan straks volgens Nederlands recht een arbeidsovereenkomst bij laag tarief hebben, maar volgens Europees recht nog steeds gezien worden als zelfstandige. “Het is een zeer complex dossier op fiscaal en juridisch gebied en we lopen aan tegen het Europees recht”, zei Minister Koolmees afgelopen maandag. De maatregelen uit het Regeerakkoord worden door het merendeel van de veldpartijen niet als wenselijk gezien voor de zelfstandig ondernemer. Ook PZO gelooft niet in deze oplossingen en dat hierdoor de rust op de markt weer zal terugkeren. Deze voorstellen veranderen namelijk de manier waarop we naar de inzet van zelfstandigen kijken niet. Waar staan we dan wel voor? Dat lees je in een brief die we eerder al aan de Minister stuurden.

Op dit moment is de politiek aan zet. Over twee maanden verwachten de bewindslieden een nieuwe brief aan de Kamer te sturen, welke hopelijk meer duidelijkheid gaat verschaffen. Op korte termijn gaat er een commissie aan de slag om zich te buigen over toekomst van de arbeidsmarkt. Daar is geen snelle oplossing van te verwachten. Natuurlijk houden we jullie op de hoogte van de ontwikkelingen. Op ZiPconomy lees je een uitgebreid verslag van de bijeenkomst.

Wil je meer achtergrondinformatie over de Wet DBA? Lees het op onze dossierpagina.

X