Het merendeel van de zelfstandige ondernemers heeft inmiddels de voorlopige aanslag ontvangen. Op zich is dat niet gek want die krijg je ieder jaar rond deze tijd. De korting die je echter ontvangt als je het hele bedrag in één keer betaalt is dit jaar schrikbarend laag. Dat heeft alles te maken met de hoogte van de invorderingsrente.

Door de coronacrisis is de invorderingsrente flink omlaag gegaan van 4% naar 0,01%. Hierdoor betalen ondernemers die last hebben van de coronacrisis bijna geen rente over hun belastingschuld. De betalingskorting die je krijgt als je de voorlopige aanslag in één keer betaalt, is op grond van de wet gebaseerd op de invorderingsrente. Met de verlaging naar 0,01% blijft er van de betalingskorting dus weinig meer over. Bezwaar maken tegen de lage korting heeft geen zin, aangezien de Belastingdienst is gebonden aan de wet.

Nu de korting zo laag is, is het voordeel van in één keer betalen verdwenen. Kijk vooral hoe je door gespreid te betalen wel rendement op je geld kunt krijgen.

X