Al reizend je werk doen – of al werkend rondreizen – wint de laatste jaren aan populariteit. De term ‘digital nomad’ is iedereen wel bekend. Maar eh, hoe werkt dat nou precies?


Werken als digital nomad komt er simpel gezegd op neer dat je overal je werk kan doen, dankzij internet en laptop, en dit doet vanaf de mooiste plekjes ter wereld. Idealiter heeft zo’n plek semi-snelle WiFi, een goed klimaat én lage kosten van levensonderhoud. Op die manier kun je voor onbepaalde tijd blijven reizen terwijl er gewoon geld binnenkomt. En misschien is het zelfs goedkoper dan een ‘gewoon’ bestaan in Nederland!

Hoe word je digital nomad?
Als digital nomad moet je werk hebben dat je locatie-onafhankelijk kunt uitvoeren. In principe is dat al het werk dat je achter je computer kunt doen. Denk aan schrijven, vertalen, ontwerpen, ontwikkelen, etc. Digital nomads zijn dan ook veelal tekstschrijvers, designers, developers, online marketeers en online coaches. Werk dat je in Nederland achter je laptop kunt doen, kun je ook vanuit het buitenland doen! Het is alleen wel zo handig dat je daar zelf over kan beslissen. Weinig werkgevers vinden het een goed idee als een werknemer en voor een paar maanden als ‘nomad’ op uit gaat. Een bestaan als freelancer dan wel ondernemer lijkt het devies.

3, 2, 1… gaan!
Heb jij werkzaamheden die je kunt uitvoeren waar jij wilt? Dan kan het avontuur beginnen! Het is aan te raden om eerst eens kort op ‘workation’ te gaan, oftewel een korte reis waar je al even aan het digital nomad-schap proeft. Smaakt het naar meer? Huur je huis onder en boek een enkeltje Thailand of Bali! Deze plekken zijn zeer populair onder digital nomads, vanwege de lage kosten, het goede weer, de WiFi en de vele gelijkgestemden. Je hoeft natuurlijk niet per se voor een jaar weg te gaan. De vrijheid om de keuze te maken of te gaan of te blijven is voor veel freedom fighters al bijna genoeg!

Regels
Voordeel van ‘parttime nomad’ zijn is dat je geen gedoe hebt met uitschrijven uit Nederland, zorgverzekering, AOW en KvK-nummers. Wie namelijk langer dan acht maanden per jaar niet in Nederland is, moet zich eigenlijk uitschrijven uit de gemeente. Hiermee verlies je bepaalde rechten in Nederland, maar daarbij haal je je nog een nieuw probleem op de hals. Want wat wordt je nieuwe adres? Als digital nomad heb je die doorgaans niet. Je gaat namelijk niet emigreren, maar reizen. Om dit gedoe te voorkomen doe je er goed aan niet je post te laten doorsturen. Op die manier gaan er geen alarmbellen rinkelen bij de overheid en is er doorgaans niets aan de hand als je je niet uitschrijft.

Praktisch
In theorie klinkt het allemaal redelijk makkelijk. In de praktijk valt de nomad-droom veel mensen echter vaak tegen. Want geld verdienen aan het zwembad? Zo werkt het niet! Er moet daadwerkelijk gewerkt worden (hallo bureau of coworkingspace!) en dat is best moelijk op prachtige plekken, waar het soms bloedheet is en de WiFi niet altijd meewerkt. Discipline en liefde voor je werk is dan ook erg belangrijk. Ook met flexibiliteit kom je verder, want niet alles gaat altijd zoals je zelf voorspelt. Check NomadList.com om bestemmingen te checken op geschiktheid. En vergeet vooral je stekkerblok niet! Op die manier hoef je maar één wereldstekker mee te nemen.

Enjoy!

 


Deze blog is geschreven door Suzanne van Duijn. Suzanne is sinds 2016 parttime digital nomad en werkte al vanuit Thailand, Nieuw-Zeeland, Indonesië, Costa Rica, Nicaragua en Panama. Meer weten over werken en reizen als digital nomad? Check Suzanne’s blog of volg haar op Instagram. Suzanne organiseert ook regelmatig workshops voor digital nomads in de dop onder de naam De Reislustige Freelancer.

X