Onze lobby-onderwerpen

Pensioen, AOV en DBA

Kom naar onze activiteiten

Vergroot je kennis

Word vandaag nog lid

Ontvang de voordelen

Uitstel betaling belasting

Bij de Belastingdienst kun je tot en met 30 juni 2021 bijzonder uitstel van betaling aanvragen. Je kunt voor alle aanslagen uitstel van betaling vragen. De belangrijkste zijn de aanslagen inkomstenbelasting, Zorgverzekeringswet, vennootschapsbelasting, omzetbelasting (btw) en loonheffingen. Heb je al een bijzonder uitstel van betaling gekregen, dan kun je de Belastingdienst vragen om een verlenging. 

Het is wel belangrijk om op tijd aangifte te blijven doen. De belastingen waarvoor je bijzonder uitstel hebt, hoef je dan niet te betalen.

 

Voorlopige aanslag wijzigen

Inmiddels heeft vrijwel iedereen de voorlopige aanslag ontvangen. Als je onder de inkomstenbelasting valt kun je de aanslag verlagen op Mijn Belastingdienst. Als je onder vennootschapsbelasting valt, kun je naar het ondernemersportaal van de Belastingdienst en log je in met eHerkenning. In sommige softwarepakketten is de mogelijkheid om te verlagen ook opgenomen.

 

Wanneer vraag ik uitstel van betaling aan?

Je doet zoals gebruikelijk aangifte en krijgt vervolgens een aanslag van de Belastingdienst. Op het moment dat de aanslag binnen komt, dan vraag je uitstel aan. Als je uitstel aanvraagt, mag je later betalen, sowieso 3 maanden. Na deze 3 maanden kun je nog om een verlenging vragen. Zodra de Belastingdienst je aanvraag heeft ontvangen, stoppen de invorderingsmaatregelen. Boetes voor het niet op tijd betalen komen ook te vervallen.

 

Hoe vraag ik uitstel van betaling aan?

Je kunt vanaf nu ook online uitstel van betaling bij de Belastingdienst aanvragen. Voorheen kon dat alleen nog maar per brief, maar nu kan dat online met behulp van je DigiD.

 

 

De meest gestelde vragen over de mogelijkheden bij de Belastingdienst

 

Wanneer kan ik om uitstel vragen?

Uitstel kan worden gevraagd als je als zelfstandig ondernemer wegens de coronacrisis in betalingsproblemen bent gekomen.

Het moment van het vragen om uitstel is als er aangifte is gedaan en een aanslag is ontvangen.

Moet ik nog wel aangifte doen?

Ja, er moet altijd op tijd aangifte worden gedaan van de belasting waar het over gaat. 

Hoe vraag ik uitstel aan?

Je kunt snel en makkelijk uitstel vragen met het online formulier van de Belastingdienst. Hier vind je het online formulier.

Als ik uitstel heb gevraagd, wat gebeurt er dan?

De Belastingdienst geeft automatisch uitstel voor de periode van 3 maanden. Alle invorderingsmaatregelen worden per direct stop gezet. Eventuele boetes hoeven ook niet te worden betaald. 

Aan 3 maanden heb ik niet genoeg. Kan ik langer uitstel vragen?

Ja, dat kan. Waarschijnlijk zal dan wel worden gevraagd om nadere informatie. Hierover ontvangen we later informatie van de Belastingdienst.

Hoe kan ik mijn voorlopige aanslag aanpassen?

Wanneer de hoogte van je voorlopige aanslag niet meer klopt met je situatie, pas deze dan aan op Mijn Belastingdienst.

Ik heb een naheffingsaanslag ontvangen. Wat moet ik doen?

Tijdens de periode van het bijzonder uitstel van betaling ontvang je toch naheffingsaanslagen van de Belastingdienst. Deze worden gestuurd zodat je een overzicht hebt van de belastingschuld die je na het einde van het bijzonder uitstel moet gaan aflossen. Deze naheffingsaanslagen (plus eventuele betalingsverzuimboetes) hoef je echter niet te betalen. Je hoeft er ook geen bezwaar tegen te maken.

Moet ik rente betalen?

Normaalgesproken berekent de Belastingdienst 4% invorderingsrente. Deze is nu verlaagd naar 0,01%. Ook de andere rentes zijn verlaagd naar 0,01%.

Wanneer moet ik beginnen met terugbetalen?

Vanaf 1 oktober 2021 begin je met terugbetalen aan de Belastingdienst. Er is een betalingsregeling van 36 maanden. Mocht deze termijn te kort zijn, neem dan tijdig contact op met de Belastingdienst om een andere betalingsregeling af te spreken. 

De Belastingdienst houdt bij het terugbetalen wel rekening met verschillende situaties. Kijk hier welke situatie op jou van toepassing is.

Waar kan ik meer informatie vinden?

De website van de Belastingdienst geeft heel veel informatie over het uitstel.

X