Fiets van de zaak

Iedereen kent de auto van de zaak, maar de fiets van de zaak wordt steeds populairder. Helemaal nu er allerlei snelle fietsen zijn, zoals de elektrische fiets of pedelec. Zo kom je als zzp’er gezond en filevrij op je werk. Los van de aankoop van de fiets zijn er ook fiscaal een aantal voordelen en mogelijkheden. Hieronder zetten we de mogelijkheden op een rij.

 

Privéfiets voor zakelijk gebruik

Als je als zzp’er een fiets in privé aanschaft kun je, net als bij de privéauto, €0,19 per gefietste zakelijke kilometer als bedrijfskosten van de winst aftrekken. Hoe meer zakelijke kilometers je op fiets maakt, hoe aantrekkelijker dit wordt. Je kunt dan geen andere kosten, zoals verzekering, abonnement fietsenstalling en onderhoud, meer als kosten opvoeren; deze zitten verwerkt in de €0,19. Je hebt bij een privéfiets ook geen recht op investeringsaftrek of afschrijving.

zakelijke fiets kopen

Fiets van de zaak

Ook kun je als zzp’er een zakelijke fiets kopen en tot je bedrijfsvermogen rekenen. Minimaal 10% van alle kilometers moet dan zakelijk zijn. Het is verstandig om een iets ruimere marge te gebruiken. De zakelijk gefietste kilometers moet je kunnen aantonen aan de belastingdienst aan de hand van een rittenadministratie. Alle kosten die je maakt voor de fiets zoals de onderhoudsbeurt en het abonnement voor de fietsenstalling kun je zakelijk opvoeren. Daarnaast kun je de BTW terugvragen en gebruik maken van de investeringsaftrek.

Vanaf 1 januari 2020 geldt er net als voor het privé gebruik van de auto, een bijtelling van 7% over de aanschafprijs van de fiets. Hiervoor geldt de consumentenadviesprijs van de fiets inclusief BTW. Mocht je dus voor 2020 al een zakelijke fiets van de zaak hebben, dan geldt vanaf 1 januari de bijtellingsregeling.

 

BTW terugvragen

Als je btw-plichtig bent mag je BTW terugvragen. Dit geldt voor de BTW over de aanschaf van de fiets, maar ook voor andere kosten die je voor de fiets maakt. Je mag echter alleen de BTW terugvragen voor het zakelijke deel. Dus, fiets je 70% zakelijk, dan mag je 70% van de betaalde BTW terugvragen.

Investeringsaftrek

 

Als je besluit de fiets zakelijk aan te schaffen, kun je wellicht ook gebruik maken van kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Dit is een aftrekmogelijkheid voor bedrijfsmiddelen. Daar zijn door de belastingdienst wel voorwaarden aan verbonden. Zo is tot een totaalbedrag van €2.400 (2020) geen aftrek mogelijk en moet elk bedrijfsmiddel minimaal €450 exclusief BTW kosten.

 
Afschrijven

Als de aanschaf van de fiets meer dan € 450 exclusief BTW bedraagt, mag je de fiets 5 jaar afschrijven. Dat wil dus zeggen dat je de aanschafkosten van de fiets ieder jaar voor 1/5 als zakelijke kosten mag meenemen en deze kun je meestal aftrekken van de belasting. Is de fiets minder dan €450 exclusief btw, dan kun je de investering in één keer aftrekken.

Zowel voor de investeringsaftrek als het afschrijven geldt dat je alleen het zakelijke deel mag opvoeren. Dus als je de fiets 85% zakelijk gebruikt, is de investering 85% van de aanschafprijs exclusief BTW en mag je jaarlijks 85% afschrijven.

 

Wat is nu verstandig

Of je de fiets nu in privé of zakelijk moet kopen is zeer afhankelijk van je situatie. Fiets je veel of juist weinig, de kosten van de fiets e.d. Het is verstandig om een goede rekensom te maken, ook voor de lange termijn. Dan kun je goed beoordelen wat voor jou de beste keuze is. Als lid van PZO kun je overigens een fikse korting krijgen bij het kopen van een fiets.

 

Bekijk het ledenvoordeel hier

X