De Autoriteit Consument & Markt (ACM) krijgt veel meldingen van zzp'ers die worden benaderd voor een zakelijke energielevering. De energieleverancier behandelt je vervolgens als zakelijke klant, maar dat mag helemaal niet volgens de ACM. Daarom heeft de ACM alle energieleveranciers erop gewezen dat kleine ondernemers consumentenbescherming moeten krijgen.

Kleine ondernemers die voor hun woonhuis energie afnemen en dat vooral privé gebruiken moeten de hun toekomende consumentenbescherming krijgen, dat laat de ACM weten. Cateautje Hijmans van den Bergh, bestuurslid van de ACM: “Als ondernemers een energiecontract voor hun woonhuis afsluiten en deze energie vooral privé gebruiken, dan zijn zij consumenten. Zij hebben recht op consumentenbescherming."

Zakelijke contracten zijn voor de energieleveranciers veel lucratiever en deze bieden veel minder bescherming. Consumenten krijgen bijvoorbeeld een bedenktijd en de opzegboete is voor hen veel minder hoog. De ACM houdt in de gaten of energieleveranciers zich aan de regels houden bij de levering op het woonadres van consumenten die als ondernemer geregistreerd staan. De ACM kan eventueel lasten onder dwangsom of boetes opleggen. Wordt je toch als zakelijke klant behandeld door een energieleverancier (terwijl je consument bent), laat het de ACM weten.

X