Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken komt kleine ondernemingen tegemoet. De staatssecretaris wil de betalingstermijnen verder inperken naar maximaal 30 dagen. Nu geldt nog een maximale termijn van 60 dagen.

De gemiddelde betalingstermijn van grote naar kleine bedrijven is vorig jaar opgelopen tot maar liefst 41,5 dagen. Dat is zorgelijk, zo vond ook de voorzitter van MKB-Nederland. Jacco Vonhof uitte kritiek op de regel dat grote bedrijven de rekening van een kleine ondernemer zomaar zestig dagen kan laten liggen. ‘Die zestig dagen is hiermee als nieuwe norm in de markt gezet. We zien dat grote bedrijven opschuiven naar die nieuwe norm.’

Die slechte betaalmoraal kan kleine ondernemers in de financiële problemen brengen. Dat ziet Mona Keijzer ook. 'Ik ben het met MKB-ondernemers eens als ze vinden dat ze sneller hun geld moeten krijgen voor geleverde producten en diensten', aldus Keijzer in de Tweede Kamer. 'Als blijkt dat grote bedrijven de huidige maximale termijn van zestig dagen in toenemende mate als norm hanteren, pas ik de wettelijke betalingstermijn aan naar dertig dagen.'

Deze maximale betaaltermijn geldt ook voor zzp’ers. Het is nog even afwachten of de wettelijke betalingstermijn wordt aangepast naar 30 dagen. PZO is een groot voorstander van korte betalingstermijnen voor zzp’ers en blijft daar op inzetten.

Update

Twee Kamerleden hebben op 15-5-19 een motie ingediend waarin zij de regering vragen om een wetswijzing zodat de betaaltermijn wettelijk om maximaal 30 dagen komt te staan. Goede ontwikkelingen!

In ons dossier kun je meer lezen over betalen en betalingstermijnen.

X