De coronapandemie laat zien hoe snel belastingschulden zich kunnen opstapelen. Zodoende kampen momenteel nog ruim 269.000 ondernemers met een openstaande belastingschuld, waarvoor zij vanaf 1 oktober 2022 moeten beginnen met het aflossen daarvan. Het kabinet erkent dat deze terugbetaling voor sommige ondernemingen onrealistisch is, terwijl deze bedrijven in de kern gezond zijn. ‘’Het is goed dat het kabinet oog heeft voor de benarde situaties waarin zelfstandig ondernemers zitten. Dit geeft hen iets meer lucht en dat is zeker in de huidige tijd hard nodig’’, aldus Margreet Drijvers van PZO.

Aflossingstermijn van 5 naar 7 jaar
Sommige ondernemers kunnen meer tijd krijgen om de belastingschuld af te lossen. Het gaat dan om in de kern gezonde ondernemingen. Uitgangspunt blijft dat de schuld binnen 5 jaar terugbetaald moet worden. Maar, de versoepeling biedt sommige ondernemingen maximaal 7 jaar de tijd om af te lossen. Om in aanmerking te komen voor de verlengde terugbetaling gelden beperkte voorwaarden – zo zijn ondernemingen met een schuld onder de € 10.000 uitgesloten van de regeling.

Voor wie geldt de versoepeling?
Om in aanmerking te komen voor de verlengde terugbetaling, van 5 naar 7 jaar, gelden voorwaarden. Ondernemingen die worden uitgesloten van de regeling zijn:

  • Ondernemers met een openstaande belastingschuld onder de € 10.000;
  • Ondernemers met een belastingschuld boven € 10.000, maar met amper winst voorafgaand aan corona;
  • Ondernemers die er financieel niet slecht voorstaan, maar wel gebruik hebben gemaakt van het belastinguitstel.

Alle overige ondernemingen kunnen een schriftelijk verzoek indienen voor de 7 jaar termijn.

Verzoek versoepelde aflossingstermijn indienen
Wil je in aanmerking komen voor de verlenging van de betalingsregeling dien dan een gemotiveerd verzoek in bij de Belastingdienst. Geef daarbij aan waarom je meer tijd nodig hebt. Bij een schuld van meer dan € 50.000 wordt meer onderbouwing gevraagd. Het verzoek kan gedurende de hele looptijd van de betalingsregeling worden ingediend.

Betaalpauze van drie maanden en betalen per kwartaal
Ondernemers kunnen ook gebruik maken van om één keer een betaalpauze van drie maanden te nemen of een verzoek indienen om per kwartaal te betalen in plaats van per maand.

Lees het officiële nieuwsbericht op de website van de Belastingdienst

X