Pas geleden hebben we nog gestemd voor de Provinciale Statenverkiezingen en nu ligt de volgende stempas alweer op de mat. Op 23 mei mag je weer naar de stembus, dit keer voor de Europese Parlementsverkiezingen. Voor deze verkiezingen is vaak veel minder aandacht dan voor nationale verkiezingen en dat is best gek. In Europa wordt namelijk veel beleid gemaakt dat we in Nederland moeten naleven. We werken inmiddels allemaal met de AVG, die zijn oorsprong kent in Europa. Zo zie je maar dat beslissingen die in Europa worden genomen soms grote gevolgen kunnen hebben voor Nederland.

Met de ruim miljoen Nederlandse zelfstandigen die in Nederland werkzaam zijn, komen er nog eens vele zelfstandigen uit Europese landen bij die eveneens in Nederland werken. Deze laatste groep mag hier werken op basis van het vrije markt principe, net zo goed als Nederlandse zelfstandigen elders in Europa mogen werken. Ons belangrijkste zelfstandigenvraagstuk van dit moment, Wet DBA, wordt in overwegende mate beïnvloed door Europese regelgeving en rechtspraak. Het is daarom belangrijk om je hierin te verdiepen en je stem uit te brengen, zodat je invloed kunt uitoefenen op Europees beleid.

Wat vinden de Nederlandse partijen eigenlijk van zzp’ers? Opvallend is dat het woord zzp nauwelijks voorkomt in de verkiezingsprogramma’s van onze nationale partijen. Opmerkelijk, want op Europees niveau wordt er druk onderzocht wie de zzp’er is, hoe ze in verschillende landen worden benaderd en of daar gelijkenissen in te vinden zijn. De roep om veranderingen vanuit Europa wordt steeds luider. De PvdA heeft wel een uitgesproken mening, zij wil een Europees minimumtarief voor zelfstandigen en het verder inperken van de groei aan zelfstandigen. Maar er zijn ook partijen die de zelfstandigen meer ruimte willen geven, zoals bijvoorbeeld D66 en de VVD.

Op dit moment zitten er 751 Europarlementariërs in het Europees Parlement, waaronder 26 Nederlanders. Tijdens de verkiezingen stem je op een nationale politieke partij. In het Europees Parlement maken deze partijen deel uit van één van de acht Europese fracties. Deze fracties zijn niet gevormd op basis van nationaliteit maar op politieke kleur. Zo zitten er vertegenwoordigers uit verschillende landen in een fractie.

Om je te helpen bij het maken van een keuze is er ook dit keer weer een stemwijzer. Het duurde iets langer dan normaal omdat twee politieke partijen precies dezelfde antwoorden hebben gegeven op de stellingen. Gelukkig is de stemwijzer inmiddels online en kun je hem invullen Wil je weten hoe de EU precies werkt? Bekijk dan de handige infographic hieronder.

X