“We kunnen niet in een klap terug naar normaal en daarom worden de steunmaatregelen met 3 maanden verlengd tot 30 september 2021”, laat minister Wouter Koolmees weten in de persconferentie. “Opvallend is dat grote bedrijven op meer steun kunnen rekenen, terwijl de kleine zelfstandigen lijken te zijn vergeten”, zegt Margreet Drijvers van PZO.

Steunmaatregelen met drie maanden verlengd

De huidige situatie laat het nog niet toe dat we kunnen afbouwen laten de ministers weten in de persconferentie. De bestaande regelingen voor ondernemers (TOZO, TONK, NOW en TVL) worden met drie maanden verlengd tot eind september. “We zijn hier blij mee, maar liever hadden we gezien dat het kabinet had besloten de steunmaatregelen te verlengen tot einde van het jaar. Zo krijgen bedrijven de kans om op adem te komen en ook weten we niet wat het najaar ons gaat brengen. Ondernemers hebben vertrouwen voor de langere termijn nodig”, zegt Margreet Drijvers.

 

Vijf jaar de tijd om belastingschuld terug te betalen

Het is voor ondernemers wel heel prettig dat ze meer tijd krijgen om de opgebouwde belastingschulden af te lossen. Vanaf 1 oktober krijgen ondernemers vijf jaar de tijd om belastingschuld af te lossen. Bovendien gaat de rente omlaag en komt pas in 2024 terug op het oude niveau.

De TOZO-lening hoeft pas te worden terugbetaald vanaf 1 januari 2022. Ook wordt tot die datum geen rente in rekening gebracht. Ook de looptijd is verlengd naar 60 maanden.

 

Grote bedrijven krijgen meer steun

Opvallend is het dat grote bedrijven met terugwerkende kracht meer steun ontvangen. Door een wijziging komen meer (vooral grote) bedrijven in aanmerking voor de TVL en NOW. Voor kleine zelfstandige ondernemers verandert er echter niets. “Veel zelfstandigen lijken vergeten in deze crisis. Het is hoog tijd dat zij een eenmalige tegemoetkoming krijgen voor de vaste lasten”, laat Margreet Drijvers weten. Zij hebben vaak geen externe bedrijfsruimte en verdienen als gezin vaak net te veel voor de TOZO. “Er zijn momenteel te veel zelfstandig ondernemers die voor geen enkele steun in aanmerking komen.”

 

TONK door gemeenten verruimd

De TONK is ook bedoeld voor zelfstandig ondernemers die als gevolg van de coronacrisis te weinig inkomsten hebben om de noodzakelijke kosten van hun huishouden te voldoen en waarvoor andere regelingen onvoldoende uitkomst bieden. Diverse gemeenten zoals Rotterdam, Den Haag en Utrecht hebben de afgelopen week de TONK op eigen initiatief verruimd en dat is goed nieuws. Wij roepen andere gemeenten op om in navolging van deze gemeenten ook hun TONK te verruimen.

 

In deze Kamerbrief kun je de verlenging en verruimingen rustig teruglezen.

X