Dit bericht kreeg ik in de app met heel snel het verzoek om geld over te maken voor de nieuwe telefoon. Een paar maanden terug kreeg mijn jongste zoon een sms van de “Belastingdienst” dat er nog €214,65 moest worden overgemaakt en via de link kon worden betaald. En ben je wel eens gebeld door iemand die zich voordoet als medewerker van jouw bank?

Inventief en brutaal

Slechts een paar voorbeelden van cybercriminaliteit. Men wordt steeds inventiever en brutaler. Ik kan het allemaal niet meer bijbenen en mijn mond valt soms open van verbazing. Gelukkig heb ik heel veel waarschuwingen wel ter harte genomen. Soms de huis tuin en keuken waarschuwingen, zoals klik nooit zomaar op een link, banken bellen niet op om je gegevens op te vragen, of open geen bijlage als de afzender niet bekend is en kijk ik altijd goed wie de afzender is. Maar mijn hand in het vuur steken omdat ik nooit slachtoffer zal worden van cybercriminaliteit zal ik niet snel doen.

 

Wat doe ik zelf?

Daarom probeer ik heel trouw backups te maken van de belangrijkste gegevens, zorg ik voor updates en heb ik een goed en uitgebreid internet security abonnement geregeld, zeg maar een goed slot op de deur. Zo blijft de schade binnen de perken.

 

Wat kan er beter?

Bij Aon hebben ze veel oog voor cybersecurity en hebben ze nu een mooi magazine met nuttige informatie, handige tips en geven ze praktische webinars. In 25 minuten ben je bijgepraat en weet je wat je te doen staat.

 

 

Dit blog is geschreven door Margreet Drijvers. Margreet zet zich sinds november 2016 in voor de belangenbehartiging van de zzp’ers en sinds september 2017 is zij tevens directeur van het PZO. Zij gelooft sterk in samenwerking ook al is zij in hart en nieren zelfstandig ondernemer. Door het aanmoedigen van kruisverbanden op diverse vlakken versterkt zij de positie van de zelfstandige.

X