Tien dagen geleden kondigde het kabinet noodmaatregelen aan om getroffen ondernemers te  helpen. Deze maatregelen zijn door de tomeloze inzet van velen nu klaar. “Een ongelooflijk knappe prestatie”, zegt Margreet Drijvers, directeur PZO. De regelingen die nu bekend zijn gemaakt zijn en waar zelfstandig ondernemers mogelijk een beroep op kunnen doen, zijn de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (TOZO) en de eenmalige tegemoetkoming voor getroffen sectoren (TOGS). 

Deze regelingen zijn bedoeld voor de ondernemers waar het water aan de lippen staat. Voor de kosten die doorlopen voor ondernemers met een bedrijfspand buiten de eigen woning. Het bedrag van €4.000 is een tegemoetkoming voor deze kosten.

 

 

Voor veel ondernemers waarvan het werk en dus ook de inkomsten van de ene op de andere dag volledig wegviel helpt de TOZO om het inkomen aan te vullen. Wij zijn erg blij dat ook startende ondernemers nu van deze regeling gebruik kunnen maken. Dit is iets waar we steeds op hebben aangedrongen. Wel is nog een punt van zorg de zelfstandigen die net over de grens wonen en hun bedrijf in Nederland hebben gevestigd en ook belasting in Nederland betalen. “Dit is een grote groep en deze mag niet tussen wal en schip terecht komen”. Deze groep staat op ons netvlies en we vragen daar nadrukkelijk aandacht voor.

 

Veel gemeenten zijn al in actie gekomen om hun zelfstandig ondernemers te helpen. Het is een goede zaak dat nu zo snel mogelijk alle aanvragen in behandeling kunnen worden genomen en kan worden uitbetaald.

 

Meer informatie over de Tozo en de meest gestelde vragen over de TOZO. 

Meer informatie over de TOGS en de meest gestelde vragen. 

X