Het begon al eind februari; Opeens werd een eerste workshop verschoven in de tijd. Voor een directieteam van een internationaal bedrijf zou ik in april een workshop Storytelling verzorgen. Eén van de leden wat toen nog in Azië en moest in quarantaine en dus werd de workshop verschoven naar begin juli. Ik had toen eigenlijk al kunnen weten dat het een teken was van wat nog zou komen.

Op zondag 8 maart gingen we nog samen naar het Rijksmuseum. Het was de fase van goed je handen wassen, papieren zakdoekjes gebruiken en hoesten in je elleboog. We waren op onze hoede, maar we gingen nog wel. Maar al snel voelde je dat de boel zou gaan schuiven. Vrijdag 13 maart, de dag na de persconferentie van Mark Rutte, vloog de een na de andere opdracht uit mijn agenda en kwam mijn studerende dochter met al haar spullen naar huis. Dinsdag was mijn agenda – op één klant na – leeg. En zo voelde het ook – leeg. Onzekerheid over de impact van het virus op onze levens, economie en toekomst. Nog niet eerder voelde ik zo’n ongemakkelijke leegte. Een ongrijpbaar en onzichtbaar virus krijgt vat op je. Wat te doen? Wat kan wel? Hoe blijven we gezond? Ga ik dit redden? Moet ik ergens in dienst gaan? Kan ik organisaties helpen in de crisis?

 

Op LinkedIn zag ik allerlei ondernemers ‘koketteren’ door vol vertrouwen te praten over de kansen – juist nu. Maar wees eerlijk de wereld is veranderd, de markt is kleiner geworden en Cash is King. Natuurlijk zijn er wel kansen en is het nu de kunst om je aan te passen en mee te bewegen. Ook voor advies, coaching en trainingen.

 

Op maandag 16 maart ga ik om. Voor PZO zou ik op 9 april een korte workshop ‘De kracht van Storytelling’ voor ZZP-ers geven. In een mum van tijd hadden 25 ZZP-ers zich hiervoor ingeschreven. Een fysieke bijeenkomst zit er natuurlijk niet meer in. Juist nu is zo’n gratis inspiratiesessie voor ZZP-ers wel belangrijk. Dus gaan we de workshop online aanbieden en rekken we het aantal deelnemers op naar 100. Hoppa.

 

Net als vele anderen ben ik me snel gaan verdiepen in ZOOM en Teams. YouTube biedt zoveel handige filmpjes en tutorials. Klasse. En wees eerlijk, de online ontmoetingen in tijden van Corona zijn echt superleuk. Heerlijk om andere mensen in hun privé-omgeving online te ontmoeten met kleine doorkijkjes naar ieders werkplek... een klein bureautje in een slaapkamer, een wat rommelige studeerkamer, een woonkamer met hoog plafond….  Grappig om te zien dat iedereen er nu ook anders uitziet. Tijdens een van mijn online-meetingen kreeg ik zelfs een compliment: “Hé jij bent wel opgemaakt!”. Conclusie: Ik ben dus ook online gegaan.

 

En alsof de goden het voelden benaderde deze week een klant mij: “Kun je die training in mei ook online verzorgen? En zullen we het dan opsplitsen in twee dagdelen?” Hoppa. Superleuk en ook uitdagend om het wél zo te doen. En net, nog geen uur geleden, valt er een mailtje in mijn mailbox van een opdrachtgever bij een mooie corporate. In de zomer had ik daar een voorstel voor een workshop Storytelling & Purpose neergelegd. Steeds werd het – met goede redenen – uitgesteld. En nu, out of the blue, komt de vraag of ik die training online wil verzorgen voor een groep van 30 – 40 personen. Wie weet word ik nog eens een echte onlinetrainer zo!

 

 

Dit blog is geschreven door Simone Bel. Simone is zelfstandig ondernemer en gespecialiseerd in Leiderschapscommunicatie, Storytelling en Leiderschapscoaching.

X