Stel je eens voor het is voorjaar 2020. Mijn Spaanse taalschool loopt lekker. Daar werk ik als eerstegraads docent Spaans en examinator voor alle niveaus van het Europees Referentiekader voor de Talen. Ik heb leuke, gemotiveerde leerlingen van verschillende niveaus met wie ik een goede klik heb. Een aantal van mijn leerlingen werkt in Spaanstalige landen. Naarmate mijn leerlingen verder gevorderd zijn, worden de lessen steeds boeiender en veelzijdiger. We bespreken hun samenvattingen van romans in de les. We discussiëren met elkaar over krantenartikelen. Sommigen bereiden zich voor op een examen van het Instituto Cervantes.

De motivatie om Spaans te leren

Sommige leerlingen nemen Spaanse les bij mij om beter te communiceren met hun Spaanstalige familie, partner of vrienden. Anderen om door Spanje of Spaanstalig Latijns-Amerika te reizen.  Enkelen hebben een tweede huis in Spanje, waar ze een aantal maanden per jaar vertoeven en goed Spaans willen spreken. Een oudere dame met een gehoorbeschadiging, die al diverse cursussen in Spanje heeft gevolgd, bloeit op tijdens haar privélessen van mij.

 

Goede balans tussen werk en privéleven

Kortom, het liep lekker, ik gaf met veel plezier les, er kwamen regelmatig nieuwe leerlingen bij en de leerlingen die ik al had, bleven vaak jarenlang trouw komen. De balans tussen mijn werk en mijn privéleven was goed.

 

In mijn vrije tijd …

In mijn vrije tijd ging ik naar pilates, speelde piano, las boeken en reisde. Als vrijwilliger voor Amnesty International gaf ik op scholen gastlessen over mensenrechten. Daarnaast volgde ik interessante cursussen aan de Rijksuniversiteit Leiden. Met enige regelmaat kwamen onze studerende kinderen langs en we hadden afspraken met vrienden.

 

Nascholing in Spanje

Twee weken per jaar ging ik naar Spanje voor nascholing. Heerlijk cultuur snuiven, veel Spaans spreken, inspiratie opdoen.

En toen begon de pandemie … Er dook opeens een ziekte op in China … en voor we het goed en wel beseften, begon half maart de intelligente lockdown. Opeens bleken om verschillende redenen veel van mijn leerlingen tot risicogroepen te behoren. Slechts een paar leerlingen durfden door te gaan met de lessen aan huis met afstand houden. Een enkeling nam verder les via Skype of Facetime. Bijna al mijn andere activiteiten kwamen tegelijkertijd stil te liggen. Wat nog wel doorging waren de pilateslessen, nu online.

 

In Nederland viel het nog mee…

Vergeleken met de landen, waar mensen 6 weken lang niet naar buiten mochten, viel het in Nederland allemaal erg mee. Toch vond ik het heel moeilijk om van een zeer actieve levensstijl, opeens bijna niet meer te werken en ik een onzekere situatie terecht te komen.

 

Veerkracht tonen

Daarom besloot ik niet bij de pakken neer te zitten. Online volgde ik een cursus bij International House, Cádiz om nog beter te leren online Spaanse les te geven. Al vind ik het ook gezelliger met anderen in dezelfde ruimte te zijn, een online cursus bleek prima te werken. Daarnaast ging ik mijn website aantrekkelijker maken, mijn LinkedIn profiel verbeteren en actief mijn netwerk uitbreiden. Wil jij ook je netwerk uitbreiden? Link dan met mij op LinkedIn.

 

Financiële stabiliteit

Veel bedrijven vechten voor hun voortbestaan en een faillissement dreigt. Daar hoef ik me geen zorgen om te maken. Want ik heb geen doorlopende, vaste, werk-gerelateerde lasten. Mijn partner heeft een goede baan en werkt vanuit huis verder.

 

Geleidelijk aan worden de maatregelen versoepeld

Inmiddels is het begin juni. Een aantal leerlingen pakt de lessen weer op. Er is zelfs enige aanwas van nieuwe leerlingen! Heerlijk om weer meer te werken! Bovendien blijkt online lesgeven een aanvaardbaar alternatief te zijn. Dus voor wie nog niet bij mij durft te komen of te ver weg woont. Wees van harte welkom bij mijn online Spaanse les!

 

Hoe nu verder?

Van zo’n moeilijke periode leren mensen ook weer. Dus wie weet liggen er kansen om hier sterker uit te komen. Hopelijk vindt de wereld een passend en duurzaam antwoord op deze pandemie! Ik hoop op een rechtvaardigere verdeling van de welvaart en ieders kans op een goede toekomst!

 

 

Dit blog is geschreven door Amy van der Moore, oprichter en docent Spaans bij www.SpaanslerenregioLeiden.nl. Ik help graag mensen die (beter) Spaans willen leren. Aan de Rijksuniversiteit Leiden behaalde ik mijn doctoraal en mijn eerstegraads bevoegdheid Spaans. Ben je op zoek naar een ervaren docent Spaans? Neem dan contact met me op. Boek je nu een cursus? Dan krijg je 15 lessen voor de prijs van 14 met de kortingscode Corona2020. 

 

X