Staatssecretaris Mona Keijzer heeft grote bedrijven een jaar de tijd gegeven om mkb’ers sneller te betalen. Uit onderzoek blijkt nu dat de gemiddelde betaaltermijn ten opzichte van vorig jaar zelfs is gestegen. Staatsecretaris Mona Keijzer gaat daarom aan de slag om de wettelijke betaaltermijn van 60 dagen naar 30 dagen te brengen.

Gewaarschuwd

Vorig jaar werden grote bedrijven al gewaarschuwd door staatssecretaris Mona Keijzer. Ze gaf de grote bedrijven een jaar de tijd om mkb’ers sneller uit te betalen, anders zou ze maatregelen treffen. 'Als blijkt dat grote bedrijven de huidige maximale termijn van zestig dagen in toenemende mate als norm hanteren, pas ik de wettelijke betalingstermijn aan naar dertig dagen', aldus Mona Keijzer.

 

Uit onderzoek blijkt dat 80% van de kleine ondernemers verwacht binnen nu en 6 maanden in liquiditeitsproblemen te komen. “Zeker in deze tijd is het daarom erg belangrijk dat kleine ondernemers snel en op tijd worden betaald. Dat voorkomt onnodige faillissementen”, geeft Margreet Drijvers aan. “De kleine ondernemer, waaronder ook de zzp’er, wordt hiermee weer een klein beetje geholpen”.

 

Geen verbetering

We zijn nu een jaar verder en uit de evaluatie blijkt nu dat de betalingen steeds minder snel gebeuren. Er is zelfs een verhoging te zien van de gemiddelde betaaltermijn. En dus houdt staatsecretaris Mona Keijzer woord. Ze gaat samen met minister Sander Dekker werken aan een wetswijziging om de betaaltermijn van een grootbedrijf aan het mkb te halveren, van 60 dagen naar 30 dagen.

 

Wil je meer lezen over betaaltermijnen? Bekijk dan eens ons dossier.

X