Begin 2019 ben ik als freelance event manager gestart met het organiseren van zakelijke, interactieve live events. Na ruim 25 jaar in vaste dienst bij uiteenlopende profit en non-profit organisaties, nu zelfstandig dus. Eerst naast een vaste baan van 20 uur, maar daaraan kwam op 15 maart abrupt een einde. Ik verloor mijn vaste baan en mijn agenda was in een keer leeg geveegd: geen werk, maar ook geen opdrachten meer. Wat nu?

Nieuwe kansen

Vorig jaar was ik al begonnen met een nieuw idee. Ik wilde Nederlandse en buitenlandse toeristen als lokale gids de Zaanstreek laten ervaren. In de 13 jaar dat ik nu in Zaandam woon, ben ik enorm gecharmeerd geraakt van de Zaanstreek. Door het industrieel erfgoed langs de Zaan, het Hembrugterrein, maar ook het polderlandschap en de Zaanse Schans. Door de herontwikkeling van het stadscentrum werd Zaandam steeds leuker en met de groene Zaanse huisjesgevel van hotel Inntel zelfs wereldberoemd. Gaandeweg ben ik door die (on)ontdekte parels gewoon van de Zaanstreek gaan houden.

 

Coronavirus

Maar ja, heeft het zin om daar iets mee te gaan doen als er door het Coronavirus geen toeristen meer komen, we op 1,5 meter afstand moeten blijven en niet met groepen op pad mogen? Ik had er vertrouwen in dat de situatie weer ging veranderen, maar wist natuurlijk niet wanneer. Vanaf april ben ik in m’n eentje gaan wandelen door het stadscentrum van Zaandam, over het Hembrugterrein en langs de Zaanse Schans. Meermaals ben ik over de Zaan gevaren. Prachtig weer, maar geen toeristen. Hoe bizar is dat! Toch werd ik steeds enthousiaster en wilde ik alle ideeën, foto’s en verhalen in een structuur gieten. Dat werd een website.

 

Experience Local | heritage, food & Events

Mijn ideeën heb ik – in samenwerking met lokale ondernemers – uitgewerkt tot concrete rondleidingen en tours. En door de Coronamaatregelen ontstond het plan om te beginnen met privé tours voor groepen van 1-5 personen, alleen met je eigen gezin, partner of huisgenoten. Uiteraard om dat later uit te breiden tot 10 personen. Of zelfs voor grotere groepen met 1 of 2 collega gidsen. Langzamerhand kreeg mijn bedrijf steeds meer vorm en ging ik de rondleidingen en tours te voet, met de fiets en de boot op de website in wording zetten.

 

Overleven in Corona-tijd: start juist iets nieuws

Natuurlijk was ik na een lege agenda ook niet meteen positief en creatief. Ik moest eerst ook de teleurstellingen verwerken. Gelukkig kon ik dat vrij snel omzetten naar positieve energie en creatie.
Het was mijn manier om die plotselinge leegte in te vullen met iets leuks: de Zaanstreek verder ontdekken, inspirerende verhalen lezen en mooie (on)bekende parels op de foto zetten. Om uiteindelijk een mooie, informatieve en uitnodigende website te kunnen opleveren.

 

Lancering nieuwe website, nieuwe start van mijn bedrijf

Op 1 juli was het zover! Met vrienden en zakenpartners uit de Zaanstreek heb ik de officiële lancering van www.experiencelocal.nl gevierd bij Bind op het Hembrugterrein in Zaandam. Wat een bijzonder moment om, na de lockdown door het Corona-virus, op 1 juli mijn bedrijf Experience Local | heritage, food & events weer op te starten met een mooie website. Dubbel feest dus! Vanaf nu ga ik dus naast het organiseren van zakelijke events ook als lokale gids met Nederlandse en buitenlandse toeristen de Zaanstreek ontdekken. Spannend, maar heb er alle vertrouwen in. En dat is wat ik alle ondernemers in deze tijd toewens: houd moed en vertrouwen!

 

 

 

Deze blog is geschreven door Simone Spakman, zelfstandig ondernemer bij Experience Local | heritage, food & events. Vanaf 1 juli weer opgestart met het organiseren van rondleidingen, tours en events. 

X