Op woensdag 17 juni bespreekt de commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de Tweede Kamer de voorgestelde zzp-wetgeving. Zoals je eerder al hebt gelezen, zijn we niet echt enthousiast over de ingeslagen weg. Het biedt namelijk geen oplossingen omdat aan de onderliggende wetgeving niets wordt veranderd. Daarom hebben we in samenwerking met ZZP Nederland een brief geschreven om onze zorgen te benadrukken.

In de brief vragen we om het wetsvoorstel Minimumtarief en Zelfstandigenverklaring niet in te voeren, de bestaande modelovereenkomsten te behouden, het handhavingsmoratorium te verlengen en we vragen de minister om de representatieve zelfstandigenorganisaties een formele positie te geven binnen het gestructureerd maatschappelijk overleg.

 

Zzp’ers hebben nu al jaren te maken met onduidelijke wetgeving, terwijl ze behoefte hebben aan duidelijkheid. De huidige arbeidsmarkt en de uitdagingen waar we door de coronacrisis voor staan, vragen juist nu om de integrale benadering, zoals voorgesteld in het Manifest Moderne Arbeidsmarkt dat wij eerder presenteerden. De voorgestelde Webmodule en de concept wetgeving die nu voorligt, borduren voort op oude “zekerheden” en verhinderen vooruitgang om ook in de toekomst werkzekerheid te kunnen bieden. Wij roepen de minister dan ook op om aan de slag te gaan met een integrale benadering en te stoppen met pleisters plakken.

 

X